Afbeelding

Politieke partij VOOR Nissewaard spreekt zich uit over aanpak messentrekkers en geweldplegers

Politiek 157 keer gelezen

Vorige week dinsdag gaf het Politie Basisteam Nissewaard een presentatie over de criminaliteitscijfers en resultaten van 2021 in de commissievergadering Bestuur van de gemeenteraad.

VOOR Nissewaard heeft veel respect voor de inzet van onze dienders. Zeker gezien de omstandigheden waarin - en de beperkte capaciteit waarmee - zij dagelijks moeten werken.

Goed om te horen dat het aantal straatroven is gedaald van 28 naar 15. Helaas nog steeds 15 teveel. Opvallend is dat de meeste slachtoffers én daders jongeren onder de 25 jaar zijn.

Het preventief fouilleren gaat in ieder geval nog door tot februari 2022. Daarna zal er geëvalueerd worden. Daarnaast mag de politie ook persoonsgericht fouilleren. Ben je eerder gepakt met een wapen, dan mogen zij deze persoon op elk moment van de dag controleren. Een nieuw middel is het opleggen van dwangsommen. Heb je zo’n dwangsom te pakken, dan betaal je bij een tweede overtreding duizend euro en word je strafrechtelijk vervolgd. Momenteel hebben 23 bezitters van een steekwapen en 15 geweldplegers een dergelijke dwangsom boven hun hoofd hangen.

VOOR Nissewaard zou graag zien, dat het preventief fouilleren ook na februari 2022 doorgaat. Daarnaast wil zij de dwangsom verhogen naar 2.500 euro en ook de ouders van minderjarigen hier verantwoordelijk voor houden. ‘Wij kunnen en willen niet accepteren dat onze inwoners niet veilig over straat kunnen en zijn VOOR een lik-op-stuk-beleid.’

Uit de krant