Afbeelding
Foto: pixabay.com

Mogen nepaccounts nu wel of niet?

Politiek 198 keer gelezen

In de landelijke media verschenen vorige maand berichten over het gebruik van nepaccounts in het kader van onderzoek naar steunuitkeringsfraude.

Voor LieverLinks reden om in de commissie bestuur vragen te stellen aan het college. Die vragen konden niet direct beantwoord worden maar voorafgaand aan de raadsvergadering van 2 juni gaf het college via een memo aan dat er binnen de gemeente geen gebruik gemaakt wordt van accounts op eigen naam of nepaccounts om reacties uit te lokken, ‘vrienden’ te worden of om zich toegang te verschaffen tot afgesloten groepen en berichten. Wel is het zo dat sociaal rechercheurs accounts gebruiken die niet op eigen naam staan om in het kader van noodzakelijk onderzoek toegang te krijgen tot sociale media, om berichten te lezen die in de openbaarheid zijn geplaats. Dat mag onder bepaalde voorwaarden en is akkoord bevonden door de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Volkspartij Nissewaard wil dat de gemeente stopt met deze werkwijze. Fractievoorzitter Peter van der Velden noemt het onethisch en achterbaks om mensen op deze manier te bespieden.

Op veel social media worden mensen geblokkeerd als er een nepaccount wordt gebruikt. Van der Velden vraagt zich af hoe het dan zit met de nepaccounts van de gemeente en of het gebruik ervan niet strafbaar is. ‘De gemeente maakt wel vaker gebruik van controle methodes die niet geoorloofd zijn’, geeft hij aan waarbij hij verwijst naar het gebruik van de vingerafdrukscan.

Volgens het college gebeurt het onderzoek alleen als er een vermoeden is van misbruik of oneigenlijk gebruik en wordt bij dat onderzoek het internetprotocol van de VNG Naleving gevolgd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant