Nog altijd niet genoeg middelen voor de jeugdzorg.
Nog altijd niet genoeg middelen voor de jeugdzorg. Foto: pixabay.com

Tekorten op de jeugdzorg blijven bestaan

Politiek 276 keer gelezen

De fractie van ONS Nissewaard maakt zich grote zorgen over het gebrek aan voldoende geld voor de jeugdzorg. Het is echt aan de politiek in Den Haag om deze tekorten structureel op te lossen. De landelijk overheid heeft de uitvoering van de jeugdwet zes jaar geleden bij de gemeenten gelegd, maar met te beperkte financiële middelen.

De gemeente Nissewaard heeft de jeugdzorg zo goed mogelijk proberen in te richten. Gericht op kwaliteit en proberen grip te krijgen op de financiën. Dat laatste lijkt niet echt te lukken, omdat de politiek in Den Haag te weinig geld geeft aan de gemeenten om de verantwoordelijkheden uit te voeren. En zeker in de coronatijd is de druk op de jeugdzorg alleen maar toegenomen.

De gemeente Nissewaard heeft haar verantwoording genomen door miljoenen euro’s extra bij te leggen om de meest knellende situaties op te lossen. Het gaat immers om de jeugd uit onze gemeente die je niet in de kou mag laten staan. Maar dat doen de landelijke partijen wel. Er is voorgerekend dat er voor alle gemeenten in Nederland een tekort van 1,5 miljard per jaar is op de uitvoering van de jeugdzorg. Dat het kabinet nu 600 miljoen toezegt voor dit jaar is dus niet meer dan een doekje voor het bloeden. Het is namelijk maar eenmalig en maar een gedeelte van het bedrag dat gemeenten tekort komen.

Natuurlijk is ONS Nissewaard blij met de komst van het extra geld, maar het gaat alle financiële gaten niet dichten. Het gaat de wachtrijen voor de jeugdzorg niet oplossen, terwijl de druk op de jeugd alleen maar groter wordt. De gemeente Nissewaard heeft met de inzet van eigen middelen zijn verantwoording genomen, de landelijke politiek zou dit ook moeten doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant