Afbeelding
Foto: pixabay.com

PVV en Volkspartij stellen vragen over versterkte gebedsoproep

Politiek 356 keer gelezen

Spijkenisse - Burgemeester Van Oosten heeft de gemeenteraad laten weten dat net als vorig jaar tijdens de Ramadan een oproep tot het gebed zal klinken vanuit de locatie van de NTO aan de A.M. de Jongstraat in Spijkenisse-Noord.

De NTO heeft ook laten weten dat zij de komende jaren structureel tijdens de Ramadan op vrijdagmiddag een kort gebed ten gehore gaat brengen.

Zowel de PVV als de Volkspartij Nissewaard hebben schriftelijke vragen gesteld. Zij willen weten wat er veranderd is sinds vorig jaar, omdat de burgemeester toen stelde dat de oproep vorig jaar éénmalig zou zijn. De Volkspartij stelt dat de loze beloften van de burgemeester hem ongeloofwaardig maken. Peter van der Velden (VPN) vraagt zich zelf al wie het in Nissewaard voor het zeggen heeft: de burgemeester of Erdogan? ‘N.T.O. is een onderdeel van Diyanet. Dit is het Turkse ‘Presidium voor Godsdienstzaken’. Als instituut valt het Presidium onder het ministerie van Algemene Zaken van Turkije en als zodanig onder de Turkse eerste minister.’

De PVV wil weten of er overleg geweest is met omwonenden. Daarbij wijst de fractie er op dat veel inwoners van Nissewaard in continudienst werkzaam zijn en zij hun (nacht)rust op een andere tijd houden. Een oproep tot gebed zou deze rust kunnen verstoren. De PVV wil dan ook van het college weten welke geluidsnormen gehanteerd gaan worden.

Beide fracties vragen of er gezocht is naar andere mogelijkheden om op te roepen tot gebed, zodat een versterkte oproep niet nodig is. De PVV vraagt naar een digitale mogelijkheid.

Volgens de Volkspartij wakkert een versterkte oproep bij veel mensen angst op vanwege de indringende klanken. Fractievoorzitter Peter van der Velden wil weten of het college die mening ondersteunt. Zijn collega van de PVV vraagt of het mogelijk is om als de oproep niet verboden kan worden, deze dan onder strikte geluidsnormen te laten plaatsvinden en in de Nederlandse taal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant