Zicht op de windmolens vanaf de begraafplaats Heenvliet Zuidwest
Zicht op de windmolens vanaf de begraafplaats Heenvliet Zuidwest Foto: PVV

PVV stelt vragen over windmolens

Politiek 406 keer gelezen

Tijdens de raadsvergadering gaf PVV raadslid Frank van Boven aan dat hij een ingekomen stuk in de commissie Leefomgeving wilde bespreken. Dat verzoek werd afgewezen en de PVV fractie vindt het een vreemde zaak. 

Het is volgens de fractie een democratisch recht van een raadslid om belangrijke en nog onbekende feiten in een commissie te bespreken. Ook wil de fractie het toegezegde al dan niet geheime convenant met de provincie ontvangen. De fractie heeft naast voorgenoemde zaken ook aan het college gevraagd waarom de raad pas na publicatie in de Staatscourant is geïnformeerd over het voornemen het windpark te gaan realiseren.

Met het oog op de datum tot wanneer er zienswijzen ingediend kunnen worden, vraagt de PVV fractie het college om voor de 17e maart te reageren op haar vragen, die vooral gaan om slagschaduw en veiligheid. Eén van de beoogde windmolens komt in het noordoosten van Spijkenisse te staan en zal slagschaduwgeven op het gebied tussen Botlekbrug, Spijkenissebrug, Voedingskanaal en Hartelkanaal. Op een zomeravond zelfs tot ver ten zuiden van de Spijkenissebrug. Daarnaast stelt de PVV dat de scheepvaart op De Oude Maas en Het Hartelkanaal kilometerslang gehinderd worden worden door slagschaduw. Bij de T-splitsing en bruggen is dat natuurlijk zeer onwenselijk, maar ook op Het Hartelkanaal is het gevaarlijk, omdat schippers hier gedurende 5 kilometer ongeveer 2000 felle lichtknipperingen kunnen verwachten. De beoogde molens staan immers aan de zuidkant van het kanaal. De intensiteit is te vergelijken met zonlicht als je een tunnel in en uit rijdt. En ook hier is er een brug. Tevens vraagt de fractie of het college bekend is met het feit dat een molen van 220 hoog rond de middag een slagschaduw geeft van 110 meter en die slagschaduw in de ochtend en avond wel tot twee kilometer ver kan reiken. Ook het spoorwegverkeer en het wegverkeer op de A15 kan hier hinder van ondervinden. Uit onderzoek ter plaatse blijkt dat beoogde windmolens te dicht bij het hoogspanningsstation, de jachthaven, het dierenopvangcentrum en een aantal woningen op de Plaatweg gepland zijn (tussen de 100 en 200 meter afstand). Uit het oogpunt van veiligheid zijn deze locaties niet verantwoord.

Windmolens produceren windgeruis, laagfrequent geluid en zijn verantwoordelijk voor geluidsreflecties. De fractie wil weten of het college overschrijding van de oude geluidsnormen verantwoord vindt.

Veel bewoners uit Geervliet en Heenvliet hebben al planschade procedures gevoerd. Ca. 70 woningeigenaren hebben een vergoeding van € 7000,00 ontvangen. In Spijkenisse- Noord en Hoogvliet staan veel meer woningen. In de NRD wordt niets vermeld over schadeclaims; de PVV vreest dat er miljoenen betaald zullen moeten worden aan schadevergoedingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant