Afbeelding
Foto: pixabay.com

Pilot daklozenopvang in Middelharnis

Politiek 380 keer gelezen

Nissewaard is centrumgemeente voor de Maatschappelijke Opvang voor de gemeenten op de Zuid-Hollandse Eilanden.

Veel voorzieningen bevinden zich dan ook in met name Spijkenisse en zeker voor inwoners van Goeree-Overflakkee is de afstand te groot. Daarnaast richten die voorzieningen zich vooral op cliënten met zwaardere problematiek.

Nu er geld beschikbaar komt vanuit het rijksprogramma 'Een (t)huis, een toekomst', is besloten om een deel van dat geld te gebruiken voor een pilot waarbij dak- en thuislozen met lichte problematiek worden voorbereid op duurzame uitstroom naar een eigen woonruimte. De pilot gaat twee jaar duren en wordt uitgevoerd in Middelharnis. De twee gemeenten, Nissewaard en Goeree-Overflakkee werken daarbij samen met Stichting Pameijer en woningbouwcorporatie Oost West Wonen, die zorgt dat voor de woningen.

De Tussenvoorziening de Hobbemastraat gaat plek bieden aan acht cliënten, die een eigen slaapkamer hebben maar woonkamer, keuken en badkamer delen. De doelgroep bestaat uit inwoners van 18 jaar of ouder, die hun thuissituatie hebben moeten verlaten. Ze mogen geen actuele verslaving hebben en gemotiveerd zijn om mee te werken aan begeleiding en uiteindelijk uitstroom naar een eigen woning.

Na het traject van zes tot twaalf maanden, volgt een woon-zorgovereenkomst met Oost West Wonen van een jaar waarin verplichte ambulante begeleiding plaatsvindt. Daarna wordt de overeenkomst omgezet naar een normaal huurcontract. Mocht de cliënt uitstromen naar een andere gemeente, dan is hij/zij zelf verantwoordelijk voor het vinden van woonruimte. Dat laatste levert wel vragen op bij de Nissewaardse raad, want de voorziening staat open voor inwoners van de Zuid-Hollandse Eilanden. Wethouder Soeterboek geeft aan dat het de verwachting is dat er vooral mensen van Goeree-Overflakkee zelf opgevangen gaan worden.

Nissewaard zelf heeft drie vormen van opvang, waaronder 24 plekken voor 18-plussers. Om te zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft, ook zorg te kunnen geven wordt geprobeerd om de opvang te spreiden. Mensen vanuit een andere regio, willen graag in hun eigen regio blijven omdat ze daar hun sociale leven hebben. En dat is belangrijk om mensen gemotiveerd te houden om een traject te volgen.

De vier samenwerkende partijen dragen alle vier een deel van de kosten. Zo draagt Nissewaard bij vanuit het rijksbudget, zorgt Goeree Overflakkee voor de kosten van de begeleiding en verbouwingskosten, waaraan ook Oost West Wonen bijdraagt. Het pand was al in gebruik bij Pameijer, waardoor de wethouder van Goeree-Overflakkee er vertrouwen in heeft dat omwonenden niet tegen de nieuwe ontwikkeling zullen zijn. Hij wilde ze echter pas inlichten na besluitvorming in Nissewaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant