Afbeelding
Foto: Reinis

Geringe stijging afvalstoffenheffing

Politiek 528 keer gelezen

Terwijl in veel gemeenten de afvalstoffenheffing met tientallen euro’s stijgt, blijft de stijging van het tarief in Nissewaard gering. ONS Nissewaard is tevreden dat de inwoners van Nissewaard volgend jaar niet op veel extra kosten worden gejaagd. De partij had om een geringe stijging van de afvalstoffenheffing gevraagd via een motie tijdens de begrotingsbehandeling.

In de vergadering van de commissie bestuur van afgelopen week zijn de belastingverordeningen 2021 gepresenteerd en besproken. De meeste gemeentelijke belastingen stijgen met de indexatie van 3,26%. Eén van de uitzonderingen hierop is de afvalstoffenheffing. De tarieven van afvalinzameling en –verwerking zijn door de Rijksoverheid flink verhoogd. Dus om alles kostendekkend te houden is een stijging met alleen indexatie niet voldoende.

‘In gemeenten om ons heen zien we dat de afvalstoffenheffing voor volgend jaar flink verhoogd is. Verhogingen van 60 euro of meer zijn hierbij geen uitzondering’, betoogt ONS-raadslid Robert Vis. ‘ONS maakt zich binnen Nissewaard al jaren sterk om de lokale lasten laag te houden. Vanuit deze gedachte is door ONS een motie ingediend om de kostenstijging 2021 voor de afvalstoffenheffing beperkt te houden en niet automatisch te verwerken in een lastenstijging voor de inwoners. Wij zijn zeer te spreken dat de gemeente met de aangenomen motie aan de slag is gegaan en voor 2021 op een geringe stijging van 4% is uitgekomen. Dit dus al inclusief de indexatie van 3,26%.’

ONS heeft tijdens de commissievergadering nog wel aanvullende vragen gesteld. Eén daarvan was of de geringe stijging komt vanuit een wijziging van het huidige afvalbeleid? Maar de wethouder gaf direct aan dat het huidige beleid op het bestaande niveau blijft. ‘Goed om te zien dat Nissewaard, onder andere door deze geringe stijgingen, met de hoogte van de woonlasten ten opzichte van het landelijk gemiddelde aan de positieve kant zit. ONS zal zich blijven inzetten voor lage woonlasten voor al onze inwoners’, besluit Vis. De gemeentelijke belastingtarieven voor 2021 worden in de gemeenteraadsvergadering van 9 december vastgesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant