Afbeelding
Foto: stock

Maatwerk moet wachtlijsten verkorten

Politiek 265 keer gelezen

Nissewaard Lokaal heeft vragen gesteld over de jeugdzorg in Nissewaard en dan vooral de jeugdbescherming en de wachtlijsten.

Volgens het registratiesysteem waren er eind 2019 90 wachtende gezinnen binnen de jeugdondersteuningsteams (JOT's). In totaal gaat het om 3114 dossiers.

Er is in Nissewaard een grote vraag naar jeugdhulp. In 2018 ging het om 14,8% van de jeugd tussen de 0 tot 18 jaar. Daarmee komt Nissewaard ruim boven het landelijke gemiddelde. De wachtlijsten verschillen per team, met Noord en De Kernen als uitschieters. Uit de cijfers van het CBS kan men opmaken dat er in 2019 een lichte daling is, maar het is nog maar de vraag of die daling doorzet.

De jeugd doet een behoorlijk groot beroep op de beschikbare middelen in het sociaal domein. De gemeente wil daar meer grip op hebben en zet in op het verder doorontwikkelen van de werkwijze van de JOT's. Aansluitcoördinatoren moeten schakelen tussen alle betrokken partijen om beweging in de keten te krijgen. Door maatwerk te bieden, moet het mogelijk zijn om de huidige trend van verwijzingen te doorbreken.

Eind vorig jaar stonden er 23 gezinnen op de wachtlijst voor een traject bij de jeugdbescherming. Bij het expertisecentrum voor Diagnostiek is er sprake van een wachtlijst van 33 cliënten, maar hoeveel van hen uit Nissewaard afkomstig zijn, is niet bekend. Het college is niet tevreden met gang van zaken omdat door de wachtlijsten de veiligheid van gezinnen in het gedrang komt, zo laat ze weten als antwoord op de vragen van Nissewaard Lokaal. Er zijn binnen de gemeenschappelijke regeling afspraken gemaakt met Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond en de William Schrikker Groep. Die afspraken hebben betrekking op het leveren van dwangtrajecten waardoor een inhaalslag mogelijk is en wachtlijsten korter kunnen worden.

Ook op het gebied van specialistische jeugdhulp is er sprake van een wachttijd. Deze verschilt per aanbieder. Om e.e.a. te stroomlijnen, is er binnen de gemeenschappelijke regeling over het bundelen van de wachtenden. Er wordt onderzoek gedaan naar de toegenomen druk op de ambulante specialistische jeugdhulp om grip te krijgen op de wachtlijsten en passende maatregelen te kunnen nemen.

Het college investeert extra in jongerenwerk en schoolmaatschappelijk werk. Zo wordt getracht om zorgmijders in beeld te krijgen.

Door de jeugdhulp anders in te richten, hoopt het college, samen met de partners, te voorkomen dat problemen in een gezin escaleren met alle gevolgen van dien. Dat ontslaat echter ouders niet om hun kinderen aan te spreken bij overlast en grensoverschrijdend gedrag, zo besluit het college.

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant