Lezers schrijven: 'Meisje, ik ben een zeeman' | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
Archieffoto: Foto-Ok.nl

Lezers schrijven: 'Meisje, ik ben een zeeman'

  •   530 keer gelezen   Ingezonden

De mensen hebben elkaar nog maar net elkaar de beste wensen toegewenst op de nieuwjaarsreceptie van Nissewaard of er ontkiemt zich al een rel waarvan de gemeente uiteindelijk DE verliezer is. En met de gemeente bedoel ik niet alleen het stadsbestuur maar meer u als inwoner of ondernemer.

De inzet is het jaarlijkse en inmiddels het traditionele Shantyfestival dat ook bezoekers trekt uit alle windstreken van Nederland. Voor de chronologie leg ik eerst even uit wat een shanty is. Een shanty is van oorsprong een (protest)lied dat door de bemanning op zeeschepen werd gezongen; zeebonken die zingen. De teksten kunnen dan ook eigenlijk alleen door mannen gezongen worden. Misschien wel het enige repertoire dat is voorbehouden aan mannen omdat dat door de jaren heen zo is gegroeid.

De organisator van dit festival legt uit dat op dit festival alleen maar mannenkoren mogen meedoen. Juist om het origine van dit repertoire te onderstrepen. Al 13 edities is dit zo. In de aanloop naar het 14e meldt zich een koor dat vnl. uit dames bestaat en wordt om deze reden niet toegelaten. De bewuste 'voorwaarde' komt nu naar boven drijven. Dit koor is erg teleurgesteld en weet dan niet waar ze zouden kunnen aankloppen om dit aanhangig te maken. De pr-dame denkt er goed aan te doen om een journalist aan te klampen. Deze zorgt er voor dat het al de andere dag in de krant komt. In principe is er dan nog geen man overboord. Het loopt pas echt de spuigaten uit als een raadslid die in dezelfde coalitie zit als de organisator, haar ongezouten mening over deze 'voorwaarde' op Facebook zet. Dat ze beiden in dezelfde coalitie zitten maakt het interessant voor het journaille. Want in ene keer wordt het Shantyfestival politiek. De rol van de politica wordt door haar partij niet gewaardeerd en het is het zoveelste incident van haar binnen de partij dat ze het ruime sop mag gaan opzoeken. En terecht. Ze is gekozen als volksvertegenwoordiger en dan heb je plichten die je wel of niet tot je neemt maar je gaat met elkaar praten en niet elkaar beschimpen via social media. Daar wordt je niet voor betaald dat doen anderen wel voor noppes. In haar val blijft het onderwerp de aandacht trekken van een journalist die er nog een schep bovenop doet door mensen te benaderen die de organisator kennen uit het verleden. Een roept er dat hij een vrouwonvriendelijk persoon is. Dit is iemand die hem nog kent van een stichting waarvoor hij zich meer dan 30 jaar heeft ingezet. 30 jaar! Er zal dan best wel iemand zijn die wat van hem vind. Dat hebben meer mensen die zich ergens voor inzetten. Maar om dit nu wereldkundig te maken leidt alleen maar af van waarvoor een raadslid zich eigenlijk als bemiddelaarster had moeten opstellen en zich zo op haar borst had mogen slaan om dit grote evenement binnen Nissewaard te behouden. Nu slaat zij zich op de borst door haar zetel te behouden. Want zegt ze, ik moet gaan doen waarvoor ik gekomen ben. Ik? Bent u groter dan de partij?

Nou goed, ik hoop dat ze gauw het land in zicht krijgt.

Het is voor de organisatie, wat louter uit vrijwilligers bestaat, maar ook voor het vrouwenkoor heel wrang hoe deze nu tussen wal en schip zijn geraakt. Het dameskoor is absoluut niet geholpen door deze journalist en de organisatie zegt de zeilen te zullen strijken door deze beschimping of bagger die ze over zich heen heeft gekregen.

De burgemeester sprak deze avond nog uit dat dit een mooi lustrumjaar moest worden maar wist niet dat er onbedoeld gemuit werd op zijn schip.

Een verhaal met uitsluitend verliezers. Ook de horeca zal merken dat door onbekwaam handelen van een onervaren raadslid en het opruiende schrijven van een ervaren journalist een slag geslagen zal worden in hun omzet.

Maar wat zou het mooi zijn als er een nieuwe kapitein opstaat die de bakens verzet en voor wie geen zee te hoog zal zijn. Die iedereen, heel Nissewaard en alle mensen uit het land weer kan laten genieten en feesten van het Shantyfestival Nissewaard. Die de dames van het koor een heel ander podium geeft dan wat ze nu hebben gekregen. Een kapitein die iedereen weer de lach, de pret, de lol kan geven. Hijs de zeilen!

Ruud van den Bos

Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met 'naam en adres bij redactie bekend'. Plaatsing in deze kolommen geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>