Afbeelding

Project 100-100-100 succesvol afgerond

Gemeente 728 keer gelezen

Vandaag 28 december komt een einde aan het project 100-100-100. Dit experiment van 100 huishoudens om 100 dagen lang 100% afvalvrij proberen te leven, startte op 19 september jl. Het project is een voorbode voor de nieuwe manier van afvalinzameling in de gemeente Nissewaard, dat in 2017 voor een groot deel van de gemeente wordt ingevoerd.

De deelnemers aan 100-100-100 hebben de afgelopen 100 dagen hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk huishoudelijk afval te scheiden in herbruikbare afvalstromen die weer als grondstof gebruikt kunnen worden. De hoeveelheid afval die zij in een week na scheiding over hielden, was maar een fractie van de totale hoeveelheid afval die zij die week produceerden. Alle glas, plastic, blik, papier, textiel, gft scheidden de deelnemers van hun restafval. Die hoeveelheid afval die dan overbleef was meestal niet meer dan één à twee kilo. Bovendien gaven de deelnemers aan dat afval scheiden eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Inmiddels is al in meer dan 100 gemeenten in Nederland het project 100-100-100 gestart of uitgevoerd. De deelnemers sluiten het experiment officieel op 24 januari af tijdens een gezamenlijke bijeenkomst.

Weekopdrachten
Gedurende de duur van het project kregen de deelnemers weekopdrachten. Zo moesten zij bij hun boodschappen al rekening houden met de verpakkingen en moesten zij foto's maken van het afval dat zij bij de maaltijdbereiding produceerden. De deelnemers konden het gewicht aan restafval iedere week invullen op een speciale website. Het was al snel duidelijk dat de hoeveelheid restafval erg klein was (gemiddeld 1,3 kg per huishouden per week) in vergelijking met het gescheiden afval. Het bleek ook dat het bewustzijn van de deelnemers over afvalscheiding toenam. Zo zei een van de deelnemers: "100-100-100 is een mooie gelegenheid om te ervaren wat het betekent om je afval goed te scheiden. Je maakt alles mee, wat straks gemeengoed wordt voor iedereen." Een andere deelnemers was verbaasd over het uiteindelijke resultaat: "We hadden twee weken geleden een verjaardag en toen hadden we 1,33 kg restafval. Een halve pedaalemmer vol. Afgelopen zondag hadden we het beste resultaat sinds de start: 0,33 kg restafval. Dat had ik zeker niet verwacht". 

Resultaten
Wethouder Mijnans, zelf een van de deelnemers, is tevreden over de resultaten: "De praktijk wijst uit, dat afval scheiden eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Ik ben dan ook trots op de behaalde resultaten en op de deelnemers die de afgelopen 100 dagen hun beste hebben gedaan hun afval zo goed mogelijk te scheiden. Laat dit succesvolle experiment ook de andere inwoners stimuleren in de toekomst hun afval beter te gaan scheiden." 

Omgekeerd inzamelen
In Nissewaard wordt in 2017 het Omgekeerd lnzamelen doorgevoerd. Naast glas, chemisch afval en textiel, gaan inwoners hun afval ook scheiden in plastic en metalen verpakkingen en drankkartonnen, oud papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval. Die laatst genoemde afvalstromen worden thuis opgehaald en wat aan restafval overblijft, gooien inwoners zelf weg in een ondergrondse container bij hen in de buurt. De gemeente start in maart met de wijken Vogelenzang, Gildenwijk en Schenkel. In de loop van 2017 en 2018 volgende de andere wijken en dorpen van Nissewaard.    

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant