De boomgaard blijft intact.
De boomgaard blijft intact.

Vrees voor bomenkap Hekelingse boomgaard onterecht

vr 3 apr 2015, 13:45 Gemeente

Hekelingen - De PvdA heeft vragen gesteld over de geplande bomenkap in Hekelingen en wilde met name weten of de appelbomen in de karakteristieke boomgaard aan de Zwaag gevaar liepen.

Het college geeft aan dat de boomgaard nadrukkelijk geen onderdeel van het plangebied is. Iets wat de PvdA had kunnen weten, want de kapvergunning is een gevolg van het besluit van de gemeenteraad Spijkenisse om Park Waterrijk II te gaan ontwikkelen. Een plan waarmee ook de PvdA ingestemd heeft.

Terrein wordt opgehoogd
De bomen die in Hekelingen gekapt gaan worden staan op locaties waar wegen, waterpartijen en tuinen gepland staan. Omdat het terrein opgehoogd wordt, kunnen de bomen die anders in het plan ingepast zouden zijn, niet blijven staan.

Geen compensatieplicht maar toch nieuwe aanplant
De gemeente heeft geen compensatieplicht, maar kiest er toch voor om bomen terug te planten. In totaal gaat het om 90 bomen, wat inhoudt dat er meer bomen terugkomen dat er gekapt worden. Hekelingen wordt dus groener, vooral omdat de meeste bomen tussen de Kaatje Mollaan en fase 1 van Park Waterrijk aangeplant worden.

Uit de krant