Foto: PR.
Foto: PR.

Henny Vrienten: 'En toch ...'

Cultuur 221 keer gelezen

Spijkenisse - Op vrijdag 13 november staat Henny Vrienten in Theater De Stoep met 'En Toch ...' Tijdens de voorstelling laat hij niet alleen de liedjes van het gelijknamige album horen, maar hij vertelt ook over de totstandkoming van de teksten.

Bij de meeste mensen is Henny Vrienten bekend als zanger en bassist van Doe Maar. Voor hij tot de band toetrad speelde hij in Les Cruches en in de begeleidingsband van Boudewijn de Groot. In die tijd schreef hij ook de muziek voor diverse nummers van o.a. The Cats.

Bewust buiten de schijnwerpers
In de periode 1980-1984 maakte hij deel uit van Doe Maar. Na die tijd werd het redelijk stil rond Henny Vrienten, althans voor de buitenwereld. 'Ik heb destijds bewust gekozen voor een leven en werk buiten de schijnwerpers', aldus Henny die geen zin had om nummers voor zichzelf te schrijven en uitgebreide podiumoptredens te doen. Hij legde zich toe op het schrijven van filmmuziek en nummers voor musicals. Ook schreef hij liedjes voor Het Klokhuis en Sesamstraat.

Interactie
Op een gegeven moment miste Henny de interactie. 'Als je componeert zit je eigenlijk altijd alleen. Het leuke van muziek maken is dat je het samen kunt doen.' Nu had hij ervoor kunnen kiezen om enkel een album te maken, maar het leek hem wel leuk om weer het theater in te gaan en de interactie met het publiek te hebben.

Twee albums in een jaar
'En Toch ..' was het eerste albums dat Henny uitbracht na 23 jaar uit de schijnwerpers te zijn geweest. Het maakte iets los in hem, dan nog steeds doorgaat. In september presenteerde hij zijn tweede album in een jaar tijd: ' Alles is Anders'. 'Meestal vlam je als je jong bent, maar het lijkt wel alsof er bij mij een ader is gesprongen.'

Ideeën blijven komen
Tijdens het optreden komen de ideeën naar boven. 'Ik vind het nu ook leuk om persoonlijke liedjes te schrijven.' In de tijd van Doe Maar hadden de teksten meer humor, waren ze soms cynisch. In ieder geval iets stoerder. 'Eerlijk gezegd heb ik er schijt aan wat een ander er van vindt. Ik doe waar ik zin in heb en dat vind ik een fijn uitgangspunt, bijna een voorrecht.' Zijn liedjes slaan in ieder geval aan. 'Ik signeer vaak in theaters en dan kom je er achter dat mensen de albums kopen omdat ze zich aangesproken voelen door de liedjes Het wordt iets persoonlijks voor ze.'

'En Toch ..' is een voorstelling met een ongelofelijk fijne losse sfeer. Henny betrekt het publiek erbij als hij vertelt over vroeger en hoe de liedjes tot stand zijn gekomen. Hierdoor ontstaat een warme, ontspannen sfeer.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 24,00/CJP, 65+ € 23,00 en zijn te bestellen via www.theaterdestoep.nl en 0181-652222.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant