Foto: PR.
Foto: PR.

Halime laat je je angst onder ogen zien

Cultuur 595 keer gelezen

Spijkenisse -Op 24 oktober staat Halime Yarba met haar voorstelling 'De verkeerde rij' in Theater De Stoep. De voorstelling is gebaseerd op haar tweede boek 'Vandaag begin ik opnieuw'.

De in Rotterdam geboren Halime is een dochter van een Nederlandse moeder en een Turkse vader. Ze groeide op tussen twee culturen en werd gedwongen te trouwen met een volle neef.

Ongeschreven tradities
In haar boek 'Ongeschreven tradities' vertelt zij over dit huwelijk en haar ontsnapping. 'Je bent wel weg maar je bent er dan nog niet', zegt Halime. 'Ben je wel vrij en gelukkig?' Daarover gaat haar tweede boek.

Herkenbaar verhaal
Halime heeft twee jaar gewerkt in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en is in die periode bij de doelgroep langs gegaan. Ze heeft lezingen gegeven en opvanghuizen bezocht. 'Je komt dan ook in opvanghuizen waar meisjes zitten die voor hun leven vrezen,' Wat haar verbaast is dat ook de oer-hollandse vrouw zich herkent in haar verhaal. 'Het zijn niet alleen Turkse vrouwen die belangstelling hebben. Veel vrouwen hebben te maken met een dominante vader of man.' En juist dat is belangrijk voor de professionals die de meisjes/vrouwen begeleiden. Zij moeten wel weten welke kaders er zijn.
Een volgende stap
Met het tweede boek en de voorstelling wil Halime een volgende stap maken. 'Aan de ene kant zie je vrouwen die bedreigd worden, aan de andere kant zie ik mijn eigen dochters die die dreiging niet hebben. Die leven in vrijheid en mogen zelf een keuze maken. Zij hebben alles wat ik niet had maar maken er geen gebruik van. Mijn vader verbood me dingen zodat ik het niet deed, de vader van mijn dochters verbiedt ze niks en toch doen ze het niet' Halime vraagt zich af waarom ze zich laten tegenhouden. 'Wat houdt mensen tegen om te doen wat ze willen doen? Ze hebben angst dat ze niet goed genoeg zijn.'

Zie je angst onder ogen
Met 'De verkeerde rij' probeert Halime de mensen die angst onder ogen te laten zien. 'Ik heb mijn opleiding toneelregie niet afgemaakt. Na een jaar moest ik stoppen. Natuurlijk heb ik me ook afgevraagd of ik wel goed genoeg was om een voorstelling op de planken te brengen. Ik heb mijn angst om te falen overwonnen en er staat een hoogwaardige voorstelling, zonder subsidie, zonder sponsoren', vertelt ze enthousiast. Het harde werken wordt beloond. 'Mijn speelsters hebben geen toneel- of danservaring, met uitzondering van een van mijn dochters, maar gaan wel de uitdaging aan. We brengen zelfs een ingewikkelde dans.' Halime is niet alleen trots op wat ze tot nu toe bereikt heeft, ze is ook trots op haar medespeelsters. 'Je ziet ze groeien, niet alleen op het toneel maar ook daar buiten. Ze zijn zelfverzekerder geworden.'

Bijzondere band met dochters
In de voorstelling speelt Halime met vriendinnen en haar dochters. 'Het is heel bijzonder dat mijn dochters naast mij in de voorstelling spelen.' Halime moest bij haar vlucht destijds haar dochters achterlaten om hen niet in gevaar te brengen. 'Ik heb ze vier maanden niet gezien en daarna duurde het zeker een jaar voor ik bezoekrechten kreeg. Om de week kwamen ze naar mij, zoals veel andere kinderen het weekend naar hun vader gaan.' Inmiddels zijn de dochters oud genoeg om zelf te bepalen wanneer ze komen. Toch blijft het samen op het toneel staan voor Halime een bijzonder moment. Ze verliet haar dochters om vrij te zijn en nu staat ze met hun op de planken om die vrijheid uit te beelden. Mede hierdoor wordt het een aantrekkelijke voorstelling waarin iedereen zijn kwetsbaarheid toont, zijn eigen angst onder ogen ziet en daardoor het publiek tot nadenken aanzet. Waarom zou je je laten tegenhouden om datgene te doen, wat je graag wilt doen? Als klein meisje hield Halime al van toneelspelen en nu heeft ze haar doel bereikt.

Kaarten voor 'De verkeerde rij' kosten € 13,-- en zijn te bestellen via www.theaterdestoep.nl en 0181-652222. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant