De kerk in Abbenbroek.
De kerk in Abbenbroek.

Ontdek Nissewaard tijdens Open Monumentendag: kerk Abbenbroek

Cultuur 92 keer gelezen

Open Monumentendag, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de monumentale en historische plekken van Nissewaard! Op 12 september bent u tussen 10.00 en 17.00 uur welkom op diverse plekken, die niet altijd toegankelijk zijn.

Kunst en Ambacht
De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Spijkenisse doen dit jaar ook weer mee. Daarnaast worden zij aangevuld door locaties en partners in de diverse kernen. De komende weken stellen de deelnemers aan de Open Monumentendag in Nissewaard zich aan u voor.

Kerk Abbenbroek
Het kerkgebouw van Abbenbroek heeft al eeuwenlang een plaats in de kleine dorpsgemeenschap. Het koor, dat waarschijnlijk als eerste werd gebouwd, dateert uit de 13de eeuw. In het koor is nog een kleine, ingemetselde grafzerk te vinden van voor de Reformatie, heel uniek (1461)! Het gebouw bevat ook nog andere, goed bewaard gebleven grafzerken uit 17e eeuw. In het koor bevindt zich ook de eiken preekstoel – de oudste van ons eiland! - die in het jaar 1613, voor rekening van Graaf de Merode,  in z'n huidige vorm werd gebracht..

Het schip van de kerk dateert uit het laatste kwart van de 15e eeuw. Het koor en het schip worden van elkaar gescheiden door het laat-Gotische koorhek dat dateert uit 1500. Tot het jaar 1788 worden beide gedeelten voor de eredienst gebruikt, het schip is na 1788 niet meer voor de eredienst in gebruik geweest.

De toren dateert uit het begin van de 15e  eeuw en bevat een grote klok uit het jaar 1451.

In de jaren 1930-1933 is de kerk grondig gerestaureerd waarbij de "vervallen staat"  grondig werd aangepakt en het gebouw zijn oorspronkelijke vorm weer terug kreeg. Er is de laatste twee jaar (2013/2014) groot onderhoud gepleegd aan de buitenzijde van de kerk. Zo is het gehele dak voorzien van nieuwe leien, zijn alle goten vernieuwd en is het metselwerk gerestaureerd.  Er zijn plannen om het binnenwerk in de komende tijd aan te pakken.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om onder leiding van een gids het prachtige kerkgebouw te verkennen. Verder is er een grote rommelmarkt in en om de kerk.  Het is alweer enkele jaren geleden dat de bekende grote rommelmarkt rond de kerk van Abbenbroek werd gehouden. Met ingang van dit jaar gaat dat weer veranderen! U bent welkom vanaf 10 uur!

Uit de krant