In Hekelingen komt u alles te weten over het bouwen van een orgel.
In Hekelingen komt u alles te weten over het bouwen van een orgel.

Ontdek Nissewaard tijdens Open Monumentendag: Dorpskerk Hekelingen

Cultuur 19 keer gelezen

Open Monumentendag, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de monumentale en historische plekken van Nissewaard! Op 12 september bent u tussen 10.00 en 17.00 uur welkom op diverse plekken, die niet altijd toegankelijk zijn.

Kunst en Ambacht
De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Spijkenisse doen dit jaar ook weer mee. Daarnaast worden zij aangevuld door locaties en partners in de diverse kernen. De komende weken stellen de deelnemers aan de Open Monumentendag in Nissewaard zich aan u voor. 

Dorpskerk Hekelingen
De vroegere kerk van Hekelingen was mogelijk nog iets ouder dan de Dorpskerk van Spijkenisse. De oude luidklok van de oude Dorpskerk van Hekelingen bevindt zich in het Rijksmuseum en heeft het jaartal 1285.

De oude Dorpskerk (naast de begraafplaats aan de Meeldijk) was in de 19e eeuw zo bouwvallig geworden dat men besloot om te slopen en een nieuwe kerk aan de Dorpsstraat te bouwen. De inwijding van de nieuwe kerk vond plaats in 1851. De Hekelingse Dorpskerk is neoclassicistisch en is van het type "Zaalkerk". In die tijd werd er gezongen met een voorzanger maar in 1908 werd besloten om een orgel aan te schaffen. Dit orgel werd op eerste kerstdag 1908 in gebruik genomen en is gebouwd door de fa. Standaart uit Rotterdam. Natuurlijk is er veel gerestaureerd aan het orgel, o.a. een nieuwe windmachine en er werden wel 168 pijpen vervangen. In 2002 heeft de laatste grote restauratie plaatsgevonden. Op deze monumentendag staat het orgel en het ambacht orgelbouwer centraal. Er zullen films vertoont worden over het bouwen van een orgel, er zullen diverse organisten orgel spelen en er zal een lunchconcert gegeven worden door Liene Madern-Stradina. Zij is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Latvia Academy of Music.

Het lunchconcert is van 12.30-13.15 uur.

Tevens zal er een tentoonstelling zijn van quiltkleden en quiltwerken en er zullen mensen zijn die hier iets over kunnen vertellen.

De kerk zal geopend zijn van 10.00 uur t/m 16.00 uur.

Uit de krant