Het gemaal is informatiepunt en vertrekpunt.
Het gemaal is informatiepunt en vertrekpunt.

Ontdek Nissewaard tijdens Open Monumentendag: het gemaal De Leeuw van Putten

Cultuur 225 keer gelezen

Open Monumentendag, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de monumentale en historische plekken van Nissewaard! Op 12 september bent u tussen 10.00 en 17.00 uur welkom op diverse plekken, die niet altijd toegankelijk zijn.

Kunst en Ambacht
De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Spijkenisse doen dit jaar ook weer mee. Daarnaast worden zij aangevuld door locaties en partners in de diverse kernen. De komende weken stellen de deelnemers aan de Open Monumentendag in Nissewaard zich aan u voor. 

Gemaal De Leeuw van Putten
Het gemaal is, zoals vanouds, wederom het centrale punt voor informatie over het programma en activiteiten tijdens de Open Monumentendag. Het is het begin en eindpunt van de gratis verkrijgbare fietsroute, vertrek van de Fluisterboot en een expositie van de modelbouw contactgroep Nieuw Beijerland. De expositie is aangepast aan het thema Ambacht. Boerenwagens en rijtuigen, minuscuul nagemaakt, herinneren ons weer aan de tijd van weleer. De gehele dag door zijn er filmpjes te zien over Ambachten (bv. vlasbouw) die voor Spijkenisse van grote betekenis waren. Het Waterschap Hollandse Delta doet mee met de tentoonstelling "droge voeten en schoon water". Een maquette laat zien hoe de waterbeheersing in zijn werk gaat.  Deze tentoonstelling is interessant voor jong en oud en natuurlijk staat de koffie klaar.

Het karakteristieke gemaal De Leeuw van Putten werd gebouwd in 1881 als stoomgemaal. Het verving de watermolens langs de Vier Ambachten Boezem. Voorheen de watermolens, en later het gemaal, moesten ervoor zorgen dat de polders Spijkenisse, Geervliet, Biert en Simonshaven, voldoende capaciteit hadden om het overtollige water af te voeren. Na de oorlog - in 1946 - is het stoomgemaal wegens gebrek aan kolen, omgebouwd naar een elektrisch gemaal. Vandaag de dag vecht het gemaal nog steeds als een leeuw. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant