Afbeelding
Foto: JK

Brute Tegen Werking

Column 272 keer gelezen

De 'eilanders' hebben het druk met in zee gewaaide containers.
Niet de eilanders aan de Oude Maas, maar de bewoners van de noordelijk gelegen eilanden, zonder bruggen en tunnels. Een van onze zonen takelt dagelijks van die 'dozen', zoals hij ze noemt, van en aan boord van containerschepen. De sjorders doen de rest en zorgen er voor dat ze zoveel mogelijk aan boord blijven, ook als het waait.
Maar ja, soms waait het hard en zijn de half volle of lege containers een gemakkelijke prooi voor de wind op zee, daar doe je weinig aan. Evengoed voor de jutters, een stokoud beroep, weer een feestje extra, ze kunnen nu om het uur een ander paar schoenen aantrekken of een optocht organiseren voor duizenden speelgoed pony's. Jutten is toegestaan, wat je aan de kust vindt mag je meenemen, behalve als het een aangespoeld fregat is van de Marine, dan moet je dat eerst vragen.
Evengoed een ramp, want dit keer stikt het van resten 'piepschuim' aan het strand en in de duinen. En dit schuim, ook wel tempex genoemd, is niet afbreekbaar en kan eenvoudig in de voedselketen terecht komen. Kunststof, plastic etc. is al lang een probleem, daarom zijn patatvorkjes en wattenstokjes van dit materiaal verboden. Tot voor kort kwamen onze kippeneieren keurig in een geperst papier rastertje in onze koelkast terecht, maar sinds deze week zitten de mislukte broedsels van moeder kip ook in een plastic doosje. Tja, je verbied de allerkleinste kunststof producten, maar grotere dingen mogen nog wel, is dat logisch of ook weer een op economie gebaseerd verbod? Natuurlijk is het handig spul, maar potverdorie, hoe deden onze voorgangers het dan zonder al dat plastic? Met een schaaltje naar de supermarkt? Je kunt gemakkelijk veel kunststof vervangen door biologisch afbreekbaar spul, maar ja, dat kost meer, en nog meer BTW (Brute Tegen Werking) op producten willen we geen van allen.

Reacties: jan@komawa.nl

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant