Afbeelding

Mejanderen in Spijkenisse

Column 302 keer gelezen

Iedere week weer wordt er in Mejanderen in Spijkenisse met een fijne dosis kritiek op de Nederlandse samenleving en een nostalgisch sentiment over het eigen leven in Spijkenisse gekeken naar prangende levensvragen.

Fijnstof achter het fornuis
De Keuringsdienst van waarde is een van mijn favoriete televisie programma's. En hun variant, het Broodje gezond, wil ik absoluut niet missen. Hier wordt onomwonden de zin en onzin over voeding en gezondheid van alle kanten belicht. Bij de aflevering over Bakken en braden zat ik op het puntje van mijn stoel. Al die vormen van koken zorgen namelijk voor fijnstof in mijn huis. Ik heb altijd gedacht dat fijnstof ontstaat door onder andere de verbrandingsprocessen bij de industrie en het verkeer. Maar in huis? En dat de meeste fijnstof vrij komt bij het braden van vlees, bakken van aardappelen en wokken van groenten? Ik schrok daar toch wel even van. Volgens TNO-onderzoek komt fijnstof vrij door het koken op hoog vuur. Het dichtschroeien van een stukje vlees met een vetrandje, het opbakken van aardappelschijfjes tot ze mooi goudgeel zien en het voortdurend omscheppen van de wokgroenten; het zijn die vrijgekomen roet- en vetdeeltjes die mijn gezondheid bedreigen. Boosdoeners zijn ook mijn broodrooster, tosti ijzer en airfryer. Gelukkig dat ik niet kook op gas, niet rook, geen kaarsen brand, geen spuitbussen gebruik en geen houtkachel heb. De opsomming begon me toch een beetje te duizelen. Maar voor al die fijnstof ellende in mijn huis heeft TNO ook een oplossing. Zoveel mogelijk slow-cooking zodat je het verbrandingsproces minimaliseert, zet bij alles de afzuigkap aan en het raam open, ventileer je huis 24/7.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant