Afbeelding
Foto: stock

Gelukkig nieuwjaar!

Column 696 keer gelezen

Terwijl ik op mijn filosofa zit, denk ik na over de betekenis van het begrip 'geluk'. Dus trek ik mijn stoffige 'dikke Van Dale' maar weer eens een keer uit de digitale kast. Volgens dit woordenboek wens ik iedereen deze dagen een 'gunstige loop van omstandigheden'.

Hm. 'Gelukkig nieuwjaar' is taalkundig dus niet zo maar even een formaliteitje.

Ik weet goed wat een gelukkige loop van mijn eigen omstandigheden voor mij betekent; mijn administratie op orde krijgen, conditie weer opnieuw opbouwen en een paar kilootjes eraf. Als ik het jaar dan ook nog eens relatief gezond doorkom kijk ik straks terug op een gelukkig 2018.

Terwijl ik nadenk over mijn eigen omstandigheden probeer ik me voor te stellen hoe het voor anderen zal zijn als ik ze een 'gunstige loop van omstandigheden' voor het nieuwe jaar wens. Hoe zouden zij er in staan?

Hoe om te gaan met de omstandigheid dat je als schoolkind je beide ouders sinds kort niet meer hebt? Of als je beide kleuters in een brand om het leven zijn gekomen? Of als je man zich voor de trein heeft gegooid en je 4-jarige peutertje daarbij heeft meegenomen?

Natuurlijk wil ik het nieuwe jaar beginnen met het gevoel van die frisse vrolijke nieuwjaarsduik in Scheveningen. Of dat euforische gevoel van die postcodeloterij truck die mijn straat komt binnenrijden. Ik heb best zin in een nieuw begin en afsluiting van het oude. Dat is het niet.

Ik merk alleen dat ik op zoek ben om heftige gebeurtenissen van vorig jaar een plekje te geven. En als ik al moeite heb om een plekje te geven aan die omstandigheden die niet eens de mijne zijn, hoe dan een gunstige loop van omstandigheden te vinden voor dat schoolkind in Rotterdam, die vader en moeder in Emmen of die moeder in Zoetermeer?

Daarom ben ik vooral in gedachten bij deze mensen en wens juist hén een gelukkig nieuwjaar waarin ze worden bijgestaan door liefde-en begripvolle mensen om voor de omstandigheden van '2017' een plekje te vinden in 2018.  

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant