Afbeelding
Foto: stock

Pokkenherrie

Column 827 keer gelezen

Rode wangen, verheugde hoge stemmetjes. Een groepje kinderen heeft zich verzameld voor onze deur. Ze zijn er klaar voor! Ze mogen! Het ene na het andere rotje zie ik over de stoep stuiteren met gillende, joelende kinderen als gevolg. Elke keer hetzelfde ritueel. Ze staan in een kring, eentje steekt het lontje aan en werpt het ding op de stoep. Dan stuift de groep uiteen. Met gekke sprongen en luide gilletjes vliegen de kinderen alle kanten op. De spanning en de verrukking spat van ze af!

Ik vind het een prachtig schouwspel, maar zelf heb ik weinig met vuurwerk. Oké, die vuurpijlen met als apotheose die prachtige, dromerige, haast hypnotiserende kleuren, daarvoor wil ik nog wel naar buiten komen. Maar die keiharde dreunen kunnen me gestolen worden. Op m'n gemakje mijn teckel uitlaten is er rond de jaarwisseling niet bij. In heel het dorp zijn de knallen te horen. En het wil maar niet wennen. Elke keer weer spring ik vijf meter de lucht in en mist mijn hart een paar slagen als er zo'n kanonslag klinkt. De teckel is ook al geen fan van die pokkenherrie, dus schieten we samen vier keer per dag schichtig door de straten.

Trouwens, het resultaat van al dat vuurwerk dat afgestoken wordt, komt vaak helemaal niet overeen met de naam die ze dat spul toebedelen. Ik heb er eens een momentje van mijn tijd ingestoken en als je dan die namen leest, die beloven je gouden bergen! Neem bijvoorbeeld de veelbelovende namen "Secret treasure" of "Panda Cakes". Wat een deceptie! Bij die geheime schat verwacht ik toch echt geen idioot harde knallen, verstikkende dampen en snerpend gesis. En bij die Panda Cakes zie ik gelijk zo'n dienblad vol lieflijke cupcakes met van die allerschattigste pandagezichtjes voor me, geen bloedirritante, oorverdovende, helse knallen!

Maar, ik moet het toegeven, er is ook vuurwerk dat precies doet wat het belooft! Neem bijvoorbeeld de knalpot met de ambitieuze naam "Aftershock Damage", eerst de schok en dan de schade. Nou, daar is geen woord van gelogen hoor! Dat men achteraf dan toch gaat zeuren over afgerukte vingertjes of over de straat stuiterende oogbolletjes, dat begrijp ik dan weer niet.

Dus lieve vuurwerkfans, knal er lekker op los met oudjaar, eet je rond aan de oliebollen en laat de champagne rijkelijk vloeien. Maar denk alsjeblieft ook even aan de beestjes en de baasjes als je die ruige knallers aansteekt.

J.P

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant