Afbeelding

Mejanderen in Spijkenisse

Column 903 keer gelezen

Iedere week weer wordt er in Mejanderen in Spijkenisse met een fijne dosis kritiek op de Nederlandse samenleving en een nostalgisch sentiment over het eigen leven in Spijkenisse gekeken naar prangende levensvragen.

Rijst koken met een koffiefilter 
Het was even schrikken. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn vriendin. Mede door haar Aziatische roots is ze gek op rijst. Je kan haar, bij wijze van spreken, wakker maken voor rijst. Ontbijten met rijstepap en 's avonds in plaats van aardappels het liefst gekookte rijst. Haar voorliefde voor rijst wafels als tussendoortje deel ik maar al te graag met haar. Maar het bericht van voedselwaakhond Foodwatch dat er schadelijke hoeveelheden arsenicum in rijstproducten zijn aangetroffen, heeft ons doen schrikken. En niet alleen ons, maar ook diegenen die een glutenvrij dieet volgen. Als vervanger van graansoorten als tarwe, rogge en gerst wordt in glutenvrije producten voornamelijk gebruik gemaakt van rijstbloem. Gebleken is dat rijst in onder water staande velden groeit, zodat de plant gemakkelijk arsenicum en kwik uit de bodem opneemt. Volgens de onderzoekers spoelt door het koken in water het zware metaal er deels uit. Doordat de rijst het kookwater tijdens de garing weer absorbeert, wordt het arsenicum echter weer terug opgenomen. Door rijst te koken volgens het principe van een koffiefilter zou meer dan de helft tot 85% van het arsenicum verdwijnen. Gezien de kook- en garingstijd van rijst is mijn koffiezetapparaat helaas niet toepasbaar. Maar er schijnt inmiddels te worden gewerkt aan een rijstkoker op basis van het druppel filter proces. Tot die tijd neem ik mijn toevlucht tot een mais wafeltje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant