Afbeelding
Foto: stock

Sintercasus

Column 278 keer gelezen

Tijd voor een Sinterklaas column. Nu al? Nu pas! Sinds eind juli liggen de kruidnoten alweer in de schappen, de Sint doet deze maand ons land aan en Spanje is 'trending topic'. Hoog tijd dus!

Twee redenen om me dit jaar niet te mengen in de Pietendiscussie. Reden 1 is dat andere columnisten dat gaan doen. Reden 2 is Sylvana Simons. Die kan ik na deze week met de beste wil van de wereld écht niet meer serieus nemen. Wie is zó dom een nieuwe partijnaam te kiezen zonder even te Googelen of die naam al bestaat? Wel toepasselijk dat haar nieuwe beoogde partijnaam 'Bij1' de naam van het Centrum voor Psychotherapie Zaanstreek-Waterland blijkt te zijn.

Nee, ik ga even niet verder met die bewuste zwartmakerij discussie. Er is iets groters aan de hand. Het rommelt in Spanje. Hierdoor vroeg ik mij ineens af wat de letterlijke thuishaven is van de Sint. Is dat Madrid? Of Barcelona? Dit lijkt een onschuldige vraag, maar een heuse Sintercasus is in de maak!  

Stel; Sinterklaas vertrekt vanuit Barcelona. Dat is verdorie Catalonië! En stel; Catalonië wordt zelfstandig? Rampzalig! Catalonië is geen lid van de Europese Unie! En dát is waarom onze gezellige Sinterklaastraditie onder ongekend hoge druk kan komen te staan!

Catalaans personeel verliest ingeval van onafhankelijkheid haar Europese rechten! Denk eens aan sociale uitkeringen en voorzieningen. Voor deze groep hardwerkende arbeiders dus geen uitkering bij ziekte, zwangerschap, werkloosheid, invaliditeit, beroepsziekten en overlijden en dus ook geen goede gezondheidszorg.

Ben je mooi in de aap gelogeerd als Piet! Keihard werken op die dampende Stoomboot, die hele lange saaie reis maken naar dat gure, altijd koude regenachtige land om vervolgens door die Hollanders te worden behandeld als tweederangs arbeiders zonder al te veel rechten, maar wel met enorm veel plichten. Dat riekt toch naar moderne slavernij?

Ik vrees dit jaar dan ook ongeïnspireerde ongemotiveerde zwartgallige Pieten. En deze houding zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op onze kinderen die vol verwachting staan te koukleumen aan de winderige kille kades. Aan zulke schrijnende toestanden moeten we toch niet denken?

En daarom roep ik minister-president Puigdemont van Catalonië dan ook op het onafhankelijkheidsproces te staken. Zo niet, dan roep ik minister-president Rajoy van Spanje op om de Stoomboot vanuit Madrid te laten vertrekken en de haven van Barcelona te stremmen. Neem uw verantwoordelijkheid en voorkom deze potentiële nare Sintercasus!

Onze Sinterklaastraditie heeft al genoeg klappen gehad.   

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant