Afbeelding
Foto: logo

Unbekanntes Baden-Baden

Column 212 keer gelezen

Soms ben je op locaties waar je aangenaam verrast wordt. Mijn vrouw Lia en ik hadden samen met onze jongste zoon Peter vorige week zo'n ervaring tijdens de herfstvakantie. Een goede kennis had ons de tip gegeven om een keer een bezoek te brengen aan Baden-Baden. Een schitterende plaats met ruim 50.000 inwoners aan de noordgrens van het Zwarte Woud op zo'n 600 kilometer afstand van hier.

Nu zijn wij bekend met diverse plaatsen in het Zwarte Woud, maar Baden-Baden hadden wij vreemd genoeg nog niet eerder bezocht. De Romeinen hadden deze plaats al ontdekt toen het Zwarte Woud nog ondoordringbaar was. Ze vertoefden er maar al te graag vanwege de warme zoutwaterbronnen. Door de jaren heen groeide Baden-Baden uit tot een mondain kuuroord. In de 19e eeuw werd het door kunstenaars de zomerhoofdstad van Europa genoemd. Terecht.

Misschien zouden we met een aantal bestuurders en ondernemers eens een keer een studiereisje moeten organiseren, bedacht ik. Een wandeling door de Lichtentaler Allee is al voldoende om 'het' te begrijpen. Google eens op Die Lichtentaler Allee en bekijk de schitterende foto's. Een park als een arboretum waarbij aan alles is gedacht. Van fonteinen, bloemen op bruggen tot het type lantaarns. In het winkelgedeelte zijn bomen geplant en kun je als bezoeker genieten op één van de fraaie tuinsets.

Nissewaard is en wordt geen Baden-Baden. Dat hoeft ook niet. Maar van bepaalde items zouden we wel kunnen leren. Zo is er een sterkere synergie gecreëerd tussen kunst, cultuur, wandelen, winkelen en recreëren. Een etalage is een kunstwerk. Een terras is nèt even gezelliger met bloemen en een open haard. Straatmuzikanten spelen feilloos Libertango. Als bezoeker zie je hoe het vlees gerookt wordt in de houtoven. De Löwenbräu Speisenzeitung vertelt het verhaal van de aangeboden producten. Panden zijn perfect bijgehouden. Veel residentieel onroerend goed zijn kunstwerken op zich. Ja, deze stad heeft iets. Het heeft bezieling. Als je voor smaak en kwaliteit gaat maak je de juiste keuze. In Baden-Baden doen ze dat.

Uit de krant