Afbeelding
Foto: stock

Zoet vergrijp

Column 193 keer gelezen

Als ik het had geweten, dan had ik het natuurlijk niet gedaan. Dan was ik er uiteraard met een hele grote boog omheen gelopen. Dan was ik er niet eens in de buurt gekomen. Waar zie je me voor aan zeg!
Maar ja, ik wist het toen nog niet en ik heb het dus wel gedaan. En het ging heus niet zo makkelijk! Het was een arbeidsintensieve klus, die ook nog eens met de nodige voorzichtigheid geklaard moest worden vanwege de gemene uitsteeksels waar ik me lelijk aan kon openhalen. Na een uur noeste arbeid vond ik het welletjes en tilde ik de loodzware, tot aan de nok toe gevulde emmer in de auto. Trots en tevreden reed ik huiswaarts.
Helaas is dat trotse gevoel zojuist volledig met de grond gelijk gemaakt, ik lees namelijk net in mijn ochtendkrant dat ik iets zeer strafbaars heb gedaan. Ik ben potdorie zwaar in overtreding geweest. Ik had een fikse boete kunnen krijgen of zelfs een gevangenisstraf! Ik heb me schuldig gemaakt aan "wildplukken". Ik heb illegaal bramen geplukt! Een champignonbakje gevuld met bramen ziet men nog wel door de vingers begrijp ik uit het artikel, maar voor meer trekt de boswachter toch echt zijn bonnenboekje.
Maar kom op zeg, wees nou eens eerlijk, om een paar potjes jam te maken heb je toch meer nodig dan één zo'n lullig bakje? Dan heb je zeker wel tien van die bakjes nodig! Je wilt toch ook niet met halfgevulde potjes jam aankomen, zo armoedig. Maar ja, nu zit ik toch mooi met de gebakken peren, of in dit geval met de geplukte bramen. Nog natrillend van de schrik zit ik me te beraden. Wat te doen met mijn potjes met zorg gebrouwen bramenjam? Moet ik nu de hele voorraad maar in de prullenbak mieteren? Kan ik de potjes jam ongestraft uitdelen? Maken de ontvangers zich dan niet schuldig aan heling? Hemeltjelief, dit is een fors dilemma!
Ik wil dit probleem zo snel mogelijk de wereld uit helpen. Voor je het weet staat er een boswachter in m'n keuken met zijn bonnenboekje te wapperen omdat ik het bramenquotum heb overschreden. Dat gaat me niet gebeuren!
Ik kijk nog eens naar de potjes. En naar de etiketjes, waarop in sierlijke letters "Bramenjam" geschreven staat. Ineens weet ik wat me te doen staat en ga direct aan de slag. Na een kwartiertje prutsen en plakken bekijk ik met een triomfantelijke glimlach het resultaat.
De potten jam zijn voorzien van prachtige nieuwe etiketten met daarop de tekst: "Verboden vruchtenjam".

J.P

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant