Afbeelding
Foto: stock

Doortrekmes

Column 302 keer gelezen

Een glazen pot waar eerst zoetzure augurken in hebben gezeten gebruiken als voorraadpot voor schroefjes, is iets wat iedereen weleens doet. Of die mooie steen die je vond tijdens die heerlijke vakantie in Frankrijk langs de Loire hergebruiken als presse-papier, is ook niet ongewoon.

Maar in ons huishoudentje krijgen gebruiksvoorwerpen soms een wel heel andere functie dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Zo gebruiken wij al jaren een wasbolletje in de auto om pepermuntjes in op te bergen, zo'n wasbolletje past namelijk perfect in de bekerhouder van onze auto.

En dan de strijkijzerhouder! Voortvarend bevestigde ik het ding in onze voorraadkast, in de hoop een eind te maken aan het zwervende bestaan van het strijkijzer. Welgeteld een week heeft de strijkijzerhouder dat gedaan waarvoor hij gemaakt was, het strijkijzer op z'n plek houden. Al snel realiseerde ik me namelijk dat het toch verdraaid onhandig is om boven te strijken en dan twee trappen naar beneden te moeten om het strijkijzer op te bergen in de strijkijzerhouder. Het strijkijzer hervatte dus weer zijn nomadenbestaan, de ene keer op de vensterbank, de andere keer op het bureau. En de strijkijzerhouder? Die bleek uitstekend geschikt om de boodschappentassen aan op te hangen.

Ook een van de messen uit de besteklade kreeg van de een op de andere dag een heel andere functie dan waar het mes oorspronkelijk voor geproduceerd was. Een poosje geleden brak de knop van het reservoir van het toilet af nadat ik er een ferme klap op had gegeven. Dit in de veronderstelling dat als je maar flink hard mept, die uitzonderlijk grote boodschap die ik had geproduceerd ook met een flinke waterhoos zou worden weggespoeld. De pot was inderdaad schoon, dat moet gezegd worden, maar de knop vond ik terug op de vloer. Uiteraard gebeurde dit op een zondag en was er in de verre omtrek geen bouwmarkt open. Gelukkig ben ik best praktisch van aard, dus in een mum van tijd had ik een prima oplossing, een mes! Zo werd het mes van de ene op de andere dag gebombardeerd tot een veredelde doortrekknop en verdween de afgebroken knop in de prullenbak.

Een aantal weken later was er een nieuw reservoir, weer eentje met zo'n hele praktische drukknop. Maar eerlijk gezegd kan ik die nieuwe o zo handige en uiterst functionele drukknop niet uitstaan, veel te gewoontjes. Ik wil mijn doortrekmes terug!

J.P

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant