Afbeelding

Dikke vette luie reet

Column 656 keer gelezen

Ik lees in het Algemeen Dagblad dat ene Nicolien Weghorst uit Enschede is gaan hardlopen. Niet zomaar. Ze vond dat ze te dik was en verzamelde moed haar maag te laten verkleinen door een 'gastric bypass' te ondergaan. Niet geheel zonder risico's. Daarna besloot ze, na een ingewikkelde zoektocht naar passende betaalbare sportkleding, in al haar kwetsbaarheid, te gaan hardlopen. Ja. Inderdaad. Met dat dikke lijf.

Tijdens het hardlopen wordt ze regelmatig door mannen die in hun auto's zitten uitgescholden voor vetklep, dikzak of varken. Ik maak mij daar boos over. Niet zozeer omdat mannen volgens het CBS meer overgewicht hebben dan vrouwen en de pot de ketel dus verwijt, maar vooral omdat Nicolien haar hele leven al is gepest vanwege haar overgewicht. Gaat ze met enige gene hardlopen, wordt ze uitgescholden! Hoeveel vrouwen durven niet naar de sportschool of sauna? Of gaan zelfs liever de straat niet meer op omdat ze zich schamen voor hun lijf? Kortom, hoeveel Nicoliens kent Nederland?

Diverse onderzoeken wijzen uit dat pesters in de meeste gevallen zelf ergens slachtoffer van zijn of zijn geweest. Lijken deze scheldende mannen niet geheel toevallig op Nicolien? Zijn óók zij onzeker, gepest en gekleineerd?

Ik heb geen antwoord op deze vragen. De tijd is rijp dat deze scheldende types zichzelf serieus gaan nemen en die vragen aan hun spiegelbeeld stellen. Wat ze zich niet realiseren is dat ze met het uitschelden van 'een Nicolien' zichzelf uitschelden.

Ik zou graag willen dat het uitschelden van een Nicolien strafbaar gemaakt wordt. Een week taakstraf in een obesitas kliniek lijkt mij voldoende. Inzicht verkrijgen in het pijnlijke proces dat een Nicolien heeft doorgemaakt. En dan eens kijken of deze mannen het nog een keer in hun botte hersens halen een Nicolien uit te schelden.

Dus scheldende mannen, laat deze hardlopende dikke Nicoliens met rust, respecteer hun weg naar lichaamsvrede en val ze vooral niet lastig met problemen die van jullie zelf zijn. De Nicoliens hebben inmiddels een voorsprong op jullie genomen door geestelijk en lichamelijk met zichzelf aan de slag te gaan.

Nu jullie nog met jullie dikke vette luie autostoel reet.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant