Afbeelding

Ons feest

Column 313 keer gelezen

Waardeloos. Het is nog geen november en ze zijn er al uit. Hun kinderfeest is niet meer ons volwassenfeest. Resultaat van typisch Nederlands polderen. Zwarte Piet bij de commerciële omroep is niet meer en wordt vervangen door Schoorsteen Piet.

De publieke omroep zal niet achter kunnen blijven. Niemand minder dan Hanneke Groenteman verklaarde in De Wereld Draait Door te beschikken over een zeer betrouwbare bron die aangeeft dat het Sinterklaasjournaal er dit jaar 'heel anders' uit zal komen te zien. Lijkt mij dat ze het dan niet over de kleur van Amerigo heeft. Schoorsteen Piet zal een begrip worden.

Wat er nou zo waardeloos aan is dat ze er al uit zijn? Nou, gewoon, wat moeten we nu? Wat te denken van al die opgefokte figuren onder ons waarvan hun levensdoel in één klap wegvalt? Niet meer zeuren, zuigen en schelden op elkaar, elkaar niet meer bedreigen en óók al niet meer elkaar te lijf gaan bij de intocht. Boring!

Het Sinterklaasfeest wordt saai. Waar moeten wij het als volwassenen in hemelsnaam nog over hebben tot aan die intocht nu we het feest weer terug moeten geven aan de kleintjes?

Nou ja, over kleintjes gesproken. Wesley Sneijder komt dit jaar met een heus boek op de proppen; 'De strijd om de Scoorsteen'. Nu de angel uit die Zwarte Pieten discussie wordt gehaald met de komst van Schoorsteen Piet kunnen wij volwassenen niets anders dan onze pijlen op andere zaken richten. Ik stel voor op het boek van Wesley.

Moet hij geen andere dingen doen? Er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij Nederland naar het WK 2018 leidt in plaats van een boek te schrijven? Weet Wesley wel dat hij het woord 'scoorsteen' verkeerd heeft geschreven? Of zou Wesley zo slim zijn dat hij zelf een woordgrap heeft bedacht? Of keek hij tijdens het schrijven van het woord 'schoorsteen', begrijpelijk overigens, even naar de pluspunten van zijn vrouw? Dat zijn nog eens discussies. Ja, daar kunnen en moeten we het over hebben.

Het hoeft niets te zijn, als het maar wat lijkt. Laten we daarom verder gaan zwarte pieten tot aan de intocht op 12 november over Wesley 's literaire werk. Is het toch óók nog een beetje ons feestje.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant