Afbeelding

Mea culpa

Column 134 keer gelezen

Op 13 maart 2013 wordt ene Jorge Mario Bergoglio verkozen tot paus. Echt positief kan ik er niet over zijn; in mijn optiek is een paus een achterhaalde, stoffige poppenkast speler. Benieuwd naar zijn acteertalent.

Het begin is verrassend. Franciscus stapt tijdens zijn inhuldiging al snel de pausmobiel uit richting publiek. Leuk acteerwerk, goeie pr-stunt. Later bezoekt hij Italiaanse gedetineerden en wast hun voeten, wat hem nogal wat kritiek oplevert, want pausen wassen alleen maar voeten van hooggeplaatste geestelijken. Dan komt hij niet opdagen tijdens een chique concert omdat hij zegt belangrijkere zaken aan zijn hoofd te hebben. Geen paus heeft dit eerder gecanceld, verwarring en ontsteltenis alom. Hij weigert businessclass te reizen, rijdt in een goedkoop Renaultje 4 en kiest er voor simpel te wonen. Mijn twijfel slaat toe. Is dit de échte paus of laat ik me zand in mijn ogen strooien door briljant acteerwerk?

Interessant. Ik besluit de man te volgen. Op papier dan. Hij gaat maar door met die rare fratsen. Kust een man op zijn voorhoofd die er door een ziekte als een monster uitziet, nodigt Romeinse daklozen uit om te komen eten en bivakkeert soms incognito tussen diezelfde daklozen. Geeft het eigen Vaticaan ervan langs met de opmerking dat hij vindt dat het lijdt aan spirituele alzheimer. Ik word zowaar enthousiaster over de paus. Hij gaat maar door. Steekt zijn kop niet in het zand als het gaat om seksueel misbruik door slachtoffers te bezoeken in plaats van voor ze weg te lopen. Toont zich begaan met vluchtelingen op Lesbos die hij regelmatig bezoekt en staat op een ander moment op de boulevard van Nice nabestaanden te troosten.

Ik heb niet meer bewijs nodig. Franciscus is geen acteur. Hij werkt in 'het veld', noemt de beestjes bij hun naam en is liefdevol en zichtbaar aanwezig. Mea culpa. Ik had Franciscus niet mogen betichten van acteerwerk en bied hem mijn verontschuldigingen aan in de wetenschap dat hij vergevingsgezind is.

Misschien heb ik u aangestoken met mijn enthousiasme over Franciscus, wat aanvankelijk niet mijn bedoeling was. Bij deze bied ik dan óók u mijn excuses aan.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant