Afbeelding

Sfeer van de late middeleeuwen

Column 485 keer gelezen

De Markt in Heenvliet, één van de mooiste plekken van Voorne-Putten. Vooral bekend door de Paardenmarkt en Restaurant De Hoecksack. Proef de authentieke sfeer… De geschiedenis van deze plaats gaat terug tot ver vóór 1469 toen Heenvliet stadsrechten kreeg. De ruïne van Kasteel Ravesteijn dateert van 1250. Bij gunstig weer bezoeken zo'n 80.000 mensen de Paardenmarkt op een inwoneraantal van ongeveer 2500.

Dwars door de prachtige serie kastanjebomen gaven de zonnestralen een schitterend effect op de reeks Rijksmonumenten op de Markt in Heenvliet. 'Ja, die kastanjebomen schijnen ziek te zijn', vertelde Ad Bevaart van Albert Heijn. 'Mogelijk moeten ze worden gekapt.' Ik had het artikel uit de krant gemist waarin dat bekend werd gemaakt. Een aantal bomen heeft de 'bloedingsziekte', herkenbaar aan bruine roestachtige vlekken op de stam. Hopelijk zijn ze te redden, want deze monumentale bomen bepalen voor een groot gedeelte het gezicht van de Markt in Heenvliet.

Heenvliet is een dorp met 'een ziel'. Je ziet hier dat oud tijdloos is. Het nieuwe –elders- doet soms meer aan Walt Disney denken. Dit oude moeten we behouden. Maar ja, stel dat die prachtige kastanjebomen het niet redden, wat dan? Nieuwe bomen planten? Of de haven in ere herstellen? Ad en ik filosofeerden erover. Separaat aan de Toldam ligt een singel tussen de Markt en de Bernisse. Met relatief weinig ingrepen zou je deze watering aan de Toldam kunnen doortrekken over de Toldijk. Je krijgt dan een open vaarverbinding tussen de Bernisse en de Markt. Dat zou toch schitterend zijn? Zeker als in de toekomst de noord-verbinding van de Bernisse nog een keer opengaat (achter De Beren Eetcafé), creëer je daarmee meer levendigheid in het centrum van Heenvliet. Dat komt de hele regio ten goede. Nee, nieuwe jachten in de Markt van Heenvliet moet je niet toelaten. Je kunt kiezen voor historische bootjes, met daarop verlenging van het terras van de Hoecksack bijvoorbeeld. Het moet wel 'in lijn' blijven met de omgeving. Tot die tijd hoop ik dat die kastanjebomen het redden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant