Afbeelding

Nederland is gek geworden

Column 285 keer gelezen

Mijn opa –naar wie ik vernoemd ben- zat vroeger bij de Landstorm. Je kwam dan als vrijwilliger 'onder de wapenen' en je was voor je land beschikbaar om mee te helpen voor de binnenlandse orde en rust. Daar was mijn opa trots op. Als ik er ging logeren dan prijkte een plakkaat daarvan boven het bed. Die afbeelding heb ik geërfd.

Ik moest eraan terugdenken toen vorige week Angela Merkel uit handen van Mark Rutte in Middelburg de vrijheidsprijs kreeg uitgereikt. Op grond van haar inzet voor de vrijheid van meningsuiting en het bevorderen van de vrijheid van godsdienst. Wat zou mijn opa hierover gedacht hebben vroeg ik mij even af? "Nederland is gek geworden", zou Prof. Dr. Bob Smalhout gezegd hebben. Hoezo zet Merkel zich in voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst? In heel Europa hebben we nog nooit zo'n slappe hap gezien die danst naar de pijpen van Erdogan en ervoor zorgt dat ons continent in rap tempo verandert in Eurabië. Deze immigratiepolitiek leidt tot het verlies van eigen nationaliteit en identiteit. Een zielloos en failliet Europa is straks het gevolg. In denk dat mijn opa en Prof. Smalhout zich zouden omdraaien in hun graf.

Zowel op financieel vlak als ook op het terrein van 'smaak en kwaliteit' hebben we ons gezonde verstand verloren. Europa is niet alleen een geldverslindende maar ook een grote geld-verdelende machine geworden. En dat is echt niet in uw en mijn belang. Het is toch onvoorstelbaar dat zonder enig probleem tientallen miljarden euro's van ons belastinggeld worden gestort, terwijl bijvoorbeeld verzorgingshuizen moeten bezuinigen op de meest essentiële zaken? Waar is ons moreel? Waar is die drive ten tijde van mijn opa? Ik denk dat hij bepaalde zaken zou zien als een vorm van landverraad. Komt er dan niemand op het idee dat de toekomst van de Europese Unie alleen succesvol kan zijn als ieder land zijn eigen broek ophoudt en vanuit die kracht vrijwillig samenwerkt? Nederland is gek geworden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant