Afbeelding

Eén jaar Nissewaard!

Column 112 keer gelezen

Het einde van het jaar is een uitgerekend moment om de balans op te maken over 2015 en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Van mijn oude vriend Ted Weeda ontving ik een leuk kaartje met de tekst: 'Hopend op nog veel mooie stukjes in de krant in 2016'. Nou, dat gaan we doen, Ted! Ook voor deze week is dat geen probleem, want onze gemeente Nissewaard bestaat alweer één jaar. Een geschikt moment om terug te blikken èn vooruit te kijken.

Ik ben trots op Nissewaard. Met 85.000 inwoners zijn we de tweede gemeente van Rijnmond en die positie mogen we ook verzilveren. We hebben een goed functionerend college, een reeks aan maatschappelijke voorzieningen en een florerend verenigingsleven. Met 6700 leerlingen hebben we een goed fundament voor het basisonderwijs, 4500 volgen het voortgezet onderwijs. We tellen in Nissewaard ruim 2600 bedrijfsvestigingen, waarvan een kleine 400 detailhandel. We hebben veel moois in huis. Van de Elementen tot de Bernisse. Van de Boekenberg tot historische boerderijen.

Maar er zijn ook aandachtspunten. Van de 55.000 mensen die de beroepsbevolking vormen, zitten er ruim 3.000 zonder werk thuis. 8,5 procent van het aantal winkelmeters staat leeg. Ook vele bedrijfspanden staan te koop of te huur. Er moet een nieuwe economische schwung komen. De raad heeft daartoe een aanzet gedaan door het Masterplan Spijkenisse Haven goed te keuren. Dat is goed nieuws. Daar hoort ook de Haven Noord bij, want je creëert dan gelijk een veel eigentijdser beeld bij binnenkomst van Spijkenisse via de brug. Tegelijkertijd zal moeten worden doorgepakt met de ontwikkeling van de Bernisse. Als we te lang wachten gaan er nog meer mooie bedrijven als Blessing sluiten. En dat moeten we niet willen. Laten we kiezen voor smaak en kwaliteit. Die potentie heeft Nissewaard.

Juist in 2016 is Nissewaard aan zet. De samenwerking met de andere gemeenten is leuk, maar zonder fusie blijven er teveel verschillende belangen bestaan. Zet in 2016 de stip op de horizon en pak door.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant