Afbeelding

Over de kling

Column 127 keer gelezen

We waren met vrienden in gesprek. Al pratende vertelde er één dat het helemaal niet goed met hem ging. Hij ging iedere dag met flinke tegenzin naar z'n werk. Helaas is hij niet de enige. Massa's zien elke dag tegen hun werk op.

Het is goed dat we in deze regio het aantal banen willen promoten, maar kijken naar de optimale match voor die banen is minstens zo belangrijk. Velen zitten niet op hun plek. Het lijkt wel dat vooral leuke creatieve mensen hier het meest mee te dealen hebben, want die passen het minst in een strak systeem. Niet iedereen is er open over. Menigeen heeft te kampen met een slechte nachtrust. Veel medewerkers zitten bij hun werkgever feitelijk in 'een luxe gevangenis'. Ze voelen zich niet vrij. Ze kunnen te weinig zichzelf zijn, omdat het systeem leidend is. Erg toch? En dat blijft in stand vanwege de angst om het salaris te verliezen. Vaak is er geen uitzicht op een goed alternatief. Met alle stress tot gevolg.

Vroeger waren er vooral kleine bedrijven. Je kende elkaar, je werd benut op je kwaliteiten en je wist wanneer iemand onverhoopt ziek was of met vakantie ging. Nu zijn het fabrieken geworden. De meeste managers zijn procedure-tijgers. Ze zeggen geïnteresseerd te zijn, maar in hun hart zijn ze dat niet echt. De sleutel ligt bij de medewerker zelf. Wat zijn nu echt jouw gaven en talenten? Waar ben je nu echt goed in? Want waar je goed in bent, dat doe je graag. En wat je graag doet geeft energie. Het druk hebben is geen probleem, maar jezelf druk maken is het probleem. Hou eens een aantal dagen bij wat jou energie geeft en wat bij jou energie kost. En ga je focussen op die werkzaamheden die jou wel blij maken. Kan dat niet meer in je huidige job, gooi het dan eens over een totaal andere boeg. Grote kans dat er een compleet nieuwe wereld voor je opengaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant