Afbeelding

Wat eet Nissewaard?

Column 392 keer gelezen

Er is een beweging gaande dat we steeds meer oog hebben voor kwalitatief goed voedsel. We zijn kritisch geworden op producenten die onze gezondheid in gevaar brengen met verleidelijke maar ongezonde producten. En terecht. Want gezond eten is vergelijkbaar met een medicijn. Bijvoorbeeld: in de schil van de aardappel zit een antioxidant die helpt kanker te voorkomen en in broccoli zit eveneens een stof dat kanker helpt voorkomen en genezen. Kool daarentegen werkt goed tegen maagzweren en maagontsteking. En zo zijn er nog een heleboel andere normale etenswaren die een geneeskrachtige werking hebben.

Wat me nu verbaast is dat we wel volop oog hebben voor ons lichamelijk voedsel, maar dat je nauwelijks iemand hoort over wat we geestelijk eten. Alles waar we naar kijken, alles waar we naar luisteren, zijn zaadjes voor onze ziel. Als we kijken naar positief nieuws, dan maakt dat ons blij. Kijken we naar negatief nieuws, dan beïnvloedt ons dat ook. Zoals we de keuze hebben wat voor voedsel we tot ons nemen, kunnen we ook kiezen naar wat we kijken en luisteren.

Wij mensen zijn vaak dubbel in onze keuzes. Want wat planten we in onszelf en in onze kinderen? Vertellen we ze nog mooie verhalen of spelen ze gewelddadige computerspelletjes? Brengen we ze bepaalde waarden en normen bij of laten we ze zogenaamd vrij? Als wij ze niet beïnvloeden, dan doen anderen dat wel. Als wij de betekenis van het verhaal van de Barmhartige Samaritaan niet meer vertellen, wat komt daar dan voor in de plaats? Halloween met bebloede gezichten, moordwapens en afgehakte ledenmaten? Moeten we dat dan onze kinderen voorschotelen? Wat onderwijzen wij onze kinderen? Een positieve mindset of een negatieve mindset? Bevorderen we hoop of angst? Gezond positief geestelijk voedsel - voor ons en onze kinderen- werkt immers als een antioxidant en bevordert een gezond leefklimaat. Mandela zei het destijds mooi: "De ziel van een samenleving kan zich niet op een betere wijze openbaren dan door de manier waarop ze haar kinderen behandelt".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant