Afbeelding

Beleef 't in Nissewaard

Column 114 keer gelezen

De vier gemeenten op Voorne-Putten organiseren deze week twee bijeenkomsten waarin zij bewoners uitnodigen om mee te praten over de toekomst van toerisme en recreatie op dit eiland. Graag gaan zij met u in gesprek waar u als inwoner behoefte aan heeft en wat volgens u de huidige 'pareltjes' zijn die behouden en versterkt moeten worden. Een prima initiatief als dit niet alleen bij praten blijft, maar direct input vormt om tot een gedragen gebiedsvisie te komen. Dit is hard nodig. Wil Voorne-Putten niet vervallen in een krimpscenario, dan zullen er de nodige stappen moeten worden gezet.

De sector toerisme en recreatie is op dit eiland goed voor ruim 200 miljoen euro omzet per jaar. Zo'n 2.350 mensen hebben er hun baan aan te danken. Naast het economisch belang is de sector ook belangrijk voor het imago en de uitstraling voor heel Voorne-Putten. We hebben heel wat moois te bieden. Zo hebben we bijvoorbeeld veel cultureel erfgoed (550 Rijksmonumenten), drie musea en 21 hotels en pensions. De vestingsteden, het strand, het Brielse Meer en de Bernisse zijn onze parels. Ook kunnen mensen genieten van nieuwe architectuur zoals De Stoep en De Boekenberg. Kinderboerderijen, galerieën, molens, kunstlokalen, kerken, theaters en bioscopen, noem maar op.

Maar we moeten het ook weer niet overdrijven. Veel dorpskernen zijn erg stil geworden en veel horecabedrijven zitten in zwaar weer. Sommigen moeten zelfs de deuren sluiten of zijn inmiddels al failliet. Dat bevordert geen levendig beeld. Volgens Brandie Roobol is beleving juist van cruciaal belang. Hij noemde bij mij het thema: "Beleef 't in Nissewaard". Die beleving kunnen we ook rond De Bernisse sterk bevorderen. We kunnen daar wonen, werken en recreëren combineren. Hoe lang moeten we nog wachten op wat? Laten we onze gemeente een boost in de goede richting geven. Het is kiezen voor groei òf krimp. Ik zou aan alle bewoners weleens de tekeningen van architect Matthijs Zeelenberg willen laten zien en vragen of ze het ermee eens zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant