Cees Vingerling buigt zich over Oudenhoorn.
Cees Vingerling buigt zich over Oudenhoorn.

Wat mot dat dûrpie eigenlijk kosten?

Column 167 keer gelezen

Een aantal jaar geleden ontmoetten vrienden elkaar in 't Café aan het Kanaal door Voorne. Sommigen van hen kwamen uit Oudenhoorn. Al snel sprak de vriendengroep over al het moois dat het dorp te bieden heeft. Iemand hoorde het gesprek op een afstandje aan en vroeg gekscherend in het dialect: „Wat mot dat dûrpie eigenlijk kosten?"

Na alle commotie rond Oudenhoorn stelde ik mij onlangs diezelfde vraag. Ik was blijkbaar niet de enige: een grappenmaker had Oudenhoorn op marktplaats 'te koop gezet' voor 6,4 miljoen euro. Wie wordt de hoogste bieder? Hellevoetsluis of Nissewaard? Het is algemeen bekend dat Oudenhoorn zich meer richt op Hellevoetsluis dan op Spijkenisse. Toen dit mooie dorp nog deel uitmaakte van de Gemeente Bernisse was dat geen enkel probleem. Wat is dan nu de kern van de zaak? Uiting van spanning tussen een stadse cultuur met die van het platteland? Of is het de vrees dat Oudenhoorn veel belasting aan Nissewaard afdraagt en hier relatief weinig voor terugkrijgt?

De discussie rond een eventuele grenscorrectie met Oudenhoorn staat in schril contrast met de behoefte om op Voorne-Putten één beleid te voeren op de punten: Wonen, Werken, Leren en Verkeren. Dat zou veel soepeler verlopen als er één gemeente Voorne-Putten tot stand komt.

Een positief voorbeeld hiervan is het eiland Goeree Overflakkee. Nadat Goeree Overflakkee tot één gemeente was geworden, is het bestuur van deze regio kwalitatief gezien flink gegroeid. In Nissewaard praten wij nu over een mogelijke grenscorrectie, terwijl een exporterende ondernemer allang denkt vanuit de metropoolregio. Als wijzelf hier op Voorne-Putten niet tijdig de stip op de horizon zetten, worden we op termijn misschien wel onderdeel van de Gemeente Rotterdam.

Nu is dit natuurlijk een ander uiterste, maar het eiland moet zich nu op krachtige wijze profileren en tot een duidelijke overall-visie komen. Dat vraagt om een kwalitatief en krachtig bestuur. Naar mijn mening is het allemaal niet zo moeilijk: één Gemeente Voorne-Putten, gecombineerd met een krachtig kleine kernenbeleid. Wat houdt ons tegen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant