Afbeelding

Kiest Nissewaard voor echt duurzame energie?

Column 217 keer gelezen

Daar waar nu het kantoor van de Rabobank in Spijkenisse staat, stond vroeger het busstation van Spijkenisse. Bij die plek stond een boerderij waar de familie Zevenbergen woonde. Eén van hun zoons is Leen Zevenbergen, nu CEO bij Solarus. Recent had ik hem aan de lijn. Hij belde vanuit een taxi in New Delhi, India. "De nieuwste vormen van zonne-energie behalen nu een rendement van 70%. Ook in Nederland zijn er veel mogelijkheden, omdat bij een bewolkte lucht het systeem al energie oplevert", vertelde hij. "Dat is wat voor jullie, in Nissewaard".

Dat sprak mij meer aan dan het voorstel van een medewerker van de Provincie Zuid-Holland om nog meer windmolens te plaatsen. Hij pleitte daarvoor tijdens een bijeenkomst in De Stoep. Hij reageerde fel en aangeschoten toen ik hem vertelde dat de meerderheid van Voorne-Putten niet op nog meer windmolens zit te wachten, maar dat wij veel meer gebaat zijn bij een breed pakket van oplossingen aangaande duurzame energie.

Dit soort 'deskundigen' vertellen dat windmolens al na een paar maanden geld verdienen, terwijl iedereen weet dat als je alle kosten rekent het nog maar de vraag is of zo'n windmolen ooit rendabel wordt. Het lijkt wel of de plaatsing daarvan een doel op zich is geworden. Nee, ik ben sterk voorstander van duurzame energie, maar dan wel goed. Die grote windmolens zijn duur maar niet duurzaam.

Wereldwijd zijn er goede alternatieven in opkomst. Een voorbeeld daarvan is thorium, waarbij kernafval wordt omgezet in energie. Maar het kan ook simpel: zo kocht Bezorgbeer Spijkenisse elektrische scooters. En er kan meer. Daarom is men in de Gemeente Nissewaard actief met de Duurzaamheidskring Spijkenisse, waarbij ondernemers aan elkaar kennis delen over duurzaam ondernemen. Wat mij betreft koppelen we visionairs - zoals Leen Zevenbergen, die ook nog iets heeft met deze regio - aan de leden van deze Duurzaamheidskring Spijkenisse. Dan kan Nissewaard zich onderscheiden op het gebied van duurzame energie, maar dan graag zonder die horizonvervuilende windmolens. Van duur naar echt duurzaam!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant