Afbeelding

Werk gezocht voor de Hartelborgt

do 11 jun 2015, 10:30 Column

Al binnen een paar minuten ging het alarm af. We waren nog maar amper het gesprek begonnen.'Ja, dat gebeurt hier met regelmaat', vertelde de locatiedirecteur. 'Een 'nee' tegen één van deze jongeren geeft al 50% kans op een alarm'. Ik had net de hele incheckprocedure van De Hartelborgt achter de rug. In Nissewaard staat de jeugdgevangenis voor de hele regio. Er zaten 73 jongeren binnen, bij een capaciteit van 95. Van 15 tot 25 jaar. Gemiddeld zitten ze 7 maanden vast, variërend van 3 maanden tot 4 jaar. 350 jongeren per jaar.

De probleemstelling is pittig. Bij sommige jongeren is al 10 jaar hulpverlening voorafgegaan. De leiding zit er gedreven in. 'Is onder de brug slapen jouw toekomst of kies je voor een positief uitzicht?' Elk vertrek van een gedetineerde gaat gepaard met een gefaseerd plan. Eerst krijgt iemand een 2-uurs verlof, dan 4-uurs verlof, en zo wordt dat uitgebouwd. Dat jongeren dicht bij huis worden geplaatst heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Bij een proefverlof staan 'de Mercedessen' alweer voor de deur om de gedetineerde op te wachten. Hoe kunnen jongeren op die manier het milieu ontvluchten? Veel verder weg plaatsen?

Doel van het gesprek was om te bezien op welke manier het bedrijfsleven deze jongeren aan routinematige werkzaamheden zou kunnen helpen. Daar is stevig behoefte aan. In deze gevangenis volgen de jongeren onderwijs op het terrein van hout, metaal, groen, horeca en facilitair. Naast klassikaal onderwijs is er ook een arbeidstrainingscentrum. En daar kunnen ze nog wel wat werk gebruiken. Veel jongeren zijn doorgaans niet in het bezit van een diploma, maar beschikken wel over bepaalde vaardigheden. Zo is er al een pilot met De Welplaat. Per week zetten de gedetineerde jongeren zo'n 1.000 beugels in elkaar. Maar er is meer mogelijk.

Op de terugweg ga ik opnieuw door een tiental stevig beveiligde deuren. Tussentijds stop ik even en kijk ik naar de binnenplaats met hoge hekken en prikkeldraad… Hoe kan Ondernemend Nissewaard deze jongeren in de Hartelborgt helpen aan routinematig werk?

Uit de krant