Afbeelding

Mejanderen in Spijkenisse

wo 25 mrt 2015, 12:00 Column

Iedere week weer wordt er in Mejanderen in Spijkenisse met een fijne dosis kritiek op de Nederlandse samenleving en een nostalgisch sentiment over het eigen leven in Spijkenisse gekeken naar prangende levensvragen. 

Met een super bommetje de lente door 
Bij de koffie corner is het weer een gehoest, geproest en genies van ja welste. Een geluid dat ik de hele winterperiode lang steeds weer heb gehoord. Afwisselend geproduceerd door mijzelf of een van mijn collega's. Aangestoken door… De dader heeft zich ziek gemeld, ligt met koorts in bed. De griep is eindelijk op zijn retour, heeft wel langer dan gebruikelijk geduurd, meldt de media.

Tijdens de koffie pauze neem ik in plaats van koffie twee sinaasappels. Goed voor de weerstand, verklaar ik mijn keuze. De antioxidanten van citrusvruchten beschermen mij tegen virussen, schimmels en bacteriën. Dus deze super bommetjes moeten me helpen de lente door te komen. Zonder verkoudheid, zonder griep, zonder koorts, keel-, oor- en hoofdpijn. Mijn collega van twee deuren verder komt een hoestbonbon uit de snoep pot halen. Weer verkouden, fluistert hij hees. Kan haast geen telefoongesprek voeren en vraag de beller maar alles op de mail te zetten. Met afkeer kijkt hij naar mijn sinaasappels. Ook als ik hem uitleg dat de sinaasappel eigenlijk een superfood van de bovenste plank is, trekt hij zijn neus op. Zelfs als ik uitleg dat de sinaasappel je bloeddruk verlaagt, verkalking van de bloedvaten voorkomt en van je verstopping afhelpt, is hij niet te vermurwen. Hij heeft het niet zo op fruit. Hij slikt hij liever een vitaminen pilletje dan een vrucht af te pellen of te persen.

Uit de krant