Afbeelding
Foto: PR
column klimaatburgemeester

Klimaatburgemeester bezoekt ExxonMobil Rotterdam

Column 1.554 keer gelezen

Op bezoek bij onze buren ExxonMobil, vertelt Peter-Jan van den Broek over de activiteiten van dit bedrijf in de Botlek en specifiek over de wereldwijde recycling ambities. Hij is als Environmental Advisor betrokken bij initiatieven op het gebied van circulariteit en hij geeft ook graag een overzicht over hoe efficiëntie bijdraagt aan duurzaamheid. 

De raffinaderij
De Esso raffinaderij is sinds 1960 in het Botlek-gebied in Rotterdam gevestigd en verschaft veel werk aan de omgeving; ook veel inwoners van Nissewaard hebben een baan bij ExxonMobil. De raffinaderij is regelmatig gerenoveerd en behoort dan ook tot de modernste en milieuvriendelijkste in haar soort. Dankzij de vele investeringen is de raffinaderij uiterst efficiënt.

De raffinaderij verwerkt verschillende soorten ruwe olie die per schip aangevoerd en opgeslagen worden in de tankparken op de Maasvlakte en in Europoort. Vervolgens gaat de olie via pijpleidingen naar de raffinaderij, waar deze wordt verwerkt tot drie type producten; grondstoffen voor de chemische industrie (ten behoeve van producten als sportschoenen of onderdelen voor een laptop), smeermiddelen en brandstoffen zoals LPG en diesel. 

Efficiënt
Peter-Jan legt uit dat efficiëntie belangrijk is om de raffinaderij zo duurzaam mogelijk te maken. En daar investeert ExxonMobil flink in. De recentste modernisering van de raffinaderij in de Botlek was de bouw van de Advanced Hydrocracker fabriek; deze nieuwe technologie werd in 2019 in gebruik genomen. Met deze fabriek produceert de raffinaderij voortaan, naast chemische grondstoffen en brandstoffen, ook een grondstof voor een nieuwe generatie smeermiddelen. 

Verder heeft de raffinaderij een eigen warmtekrachtcentrale, die het gas van een van de fabrieken gebruikt om elektriciteit en stoom te produceren. Hierdoor liggen emissies op een aanzienlijk lager niveau dan bij andere raffinaderijen. Het raffinaderij-complex wekt door deze centrale voor het grootste deel zijn eigen energie op. 

De raffinaderij is vrijwel volledig geïntegreerd met de naastgelegen aromatenfabriek. Deze chemiefabriek ontvangt haar basisgrondstof van de raffinaderij; alle bijproducten die ontstaan in het productieproces van de aromatenfabriek gaan op hun beurt weer terug naar de raffinaderij. Ook is de raffinaderij sinds 2011 geïntegreerd met een ultra-moderne waterstoffabriek van Air Products, die eveneens op hetzelfde terrein ligt. De waterstoffabriek maakt gebruik van de restwarmte en restgassen van de raffinaderij. De raffinaderij gebruikt de waterstof om olie te ontzwavelen en schonere brandstoffen te kunnen produceren. Daarnaast levert de waterstoffabriek stoom terug aan de raffinaderij. De integratie van verschillende fabrieken levert een optimale energie-efficiëntie en reductie van CO2-uitstoot op.

Recycling van plastics
Naast het vergroten van de efficiëntie kijkt ExxonMobil ook naar hoe haar producten, zoals kunststoffen of plastic, opnieuw gebruikt kunnen worden. Plastic is eigenlijk een heel nuttig materiaal; het is goedkoop, licht en sterk. Het is onmisbaar in bijvoorbeeld medische toepassingen en het houdt voedsel langer houdbaar. Ondanks de voordelen is er ook een nadeel. Als plastic na gebruik als afval in het milieu terechtkomt, blijft het daar heel lang liggen. Daarnaast willen we als maatschappij minder afhankelijk worden van fossiele grondstoffen en dan wordt recyclen van materialen noodzakelijker.

Om te kunnen recyclen moet eerst het kunststof (plastic) worden ingezameld. De vraag werpt zich op: wat mag er nu wel of niet bij het plastic afval? Dit verschilt per gemeente en de gemeente Nissewaard hanteert hierbij het PMD principe. PMD staat voor: plastic, metaal en drinkpakken. In opdracht van de gemeente wordt uw PMD thuis opgehaald en naar een sorteerbedrijf gebracht. Hier wordt het afval gesorteerd in vaak wel meer dan tien verschillende soorten. Enkele soorten kunnen daarna gemakkelijk gerecycled worden. Voor de andere soorten is recyclen nog er moeilijk of zelfs niet mogelijke en deze worden momenteel vaak nog verbrand of gestort. 

Mechanische of chemische recycling
Er zijn eigenlijk twee paden om plastic en andere kunststoffen te recyclen; mechanisch en chemisch. Als plastic afval goed gesorteerd is kan het vaak mechanisch gerecycled worden. Hierbij worden de scheikundige verbindingen van de kunststoffen niet verbroken en wordt het omgesmolten naar bijvoorbeeld een tuinstoel of boodschappenkrat. Met mechanisch recyclen kunnen geen kunststoffen gemaakt worden die in contact mogen komen met voedsel of die voor medische toepassingen gebruikt kunnen worden. Als het afval in eerste instantie slecht gesorteerd of te scheiden is, kan het niet mechanisch gerecycled worden. Het wordt dan helaas toch nog verbrand of gestort.

Om toch meer kunststoffen te kunnen recyclen zijn er geavanceerde, of chemische, recycling technieken bedacht. Met chemische recycling kunnen moeilijk te recyclen kunststoffen op moleculair niveau afgebroken worden tot de bouwstenen voor nieuwe chemische producten met dezelfde eigenschappen als die van traditionele grondstoffen. Dit proces kan steeds opnieuw worden herhaald. Het helpt dus voorkomen dat kunststofafval in verbrandingsovens of op stortplaatsen belandt wanneer het niet geschikt is voor mechanische recycling en het voorkomt het gebruik van nieuwe fossiele grondstoffen.

ExxonMobil bouwt geavanceerde recycling fabrieken
ExxonMobil gebruikt nu deze geavanceerde recycling techniek al in de plaats Baytown (vlakbij Houston in de Verenigde Staten). Nu bekijken ze mogelijkheden om deze geavanceerde recyclingtechniek ook in andere chemische installaties van ExxonMobil toe te passen; mogelijk ook in Rotterdam. 

Samenvattend
We moeten naar een circulaire economie waarin we minder energie verbruiken, minder spullen kopen, langer (her)gebruiken. Iedereen kan daaraan bijdragen door gebruikte materialen goed gesorteerd in te zamelen.

https://www.exxonmobil.be/nl-be/community-engagement/exxonmobil-in-rotterdam/wij-zijn-exxonmobil-rotterdam

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant