Afbeelding
column

Orde van de dag

Column 451 keer gelezen

Het is toch voorjaar aan het worden, eindelijk! Het was lang koud en vooral erg nat. Vreemd, afgelopen jaar was onze regio bijzonder de droogste van Nederland; er was een groot tekort aan water. Nu ja, dat is wel weer aangevuld. Het valt mij echt op als buitenmens dat er dingen veranderen. De afgelopen jaren hebben we steeds vaker wind uit het noorden, ook in de zomer waar we vroeger vooral wind uit het zuiden of zuidwesten hadden. Afgelopen week gezien op het weerbericht? Nederland 13 graden Helsinki 23. Gaat er toch iets fout. En dan in Italië enorme regenval, zo erg dat de Grand Prix erdoor afgezegd werd terwijl in Spanje de duiven van het dak rollen door extreme droogte. Hier in Rijnmond bleef het heel lang koud en nat. Ondanks dat alles gaat de natuur gewoon weer groeien, moet het gras weer gemaaid worden, staat er van alles in bloei. Zijn de rare vlaggen verdwenen en ploegt de boer net als anders zijn land, Terug naar de orde van de dag.

Goede planning, die wegwerkzaamheden. Dat er aan die Heinenoordtunnel gewerkt moet worden? Zal best wel, het is een zeer druk bereden stuk snelweg en dat moet veilig zijn. En dat het druk is mag duidelijk zijn. Als de tunnel dicht is kruipt het autoverkeer stapvoets richting pont. Maar dat je dan in hetzelfde jaar ook de Haringvlietbrug gaat aanpakken? Dat lijkt toch niet slim, nog veel langer overlast.

Jammer dat er niet goed overlegd wordt met locale overheden. Spijkenisse moest ook op de schop. Op drie plaatsen in drukke routes werd de weg afgezet. Gevolg, enorme opstoppingen, vooral als de tunnel dicht is. Als ls het nu nog lekker weer was kon je op de fiets gaan. Het voorjaar is echter het natste van vele jaren. Maar terug naar de orde van de dag, iedereen stapt in de auto en gaat een uur of meer in de file staan. Het geeft wel te denken. Wat nu als het eens echt nodig is en we moeten massaal van dit eiland af. Zo vlak tegen een groot petrochemisch gebied aan. Er moet maar een type Poetin het in z’n hoofd krijgen!

Extra uitvalswegen zijn dan (en ook nu) geen overbodige luxe. Maar wij gaan netjes over tot de orde van de dag en staan in de file.

Fred Lorsheijd

Uit de krant

Uit de krant