Afbeelding
column

Wat wil je nog meer?

Column 26 keer gelezen

Dat is genieten, dat prachtige weer van afgelopen weken. Bloemen schieten de grond uit, vogels zingen en de corona maatregelen zijn afgeschaft. Wat wil je nog meer?

Tja, dat corona daadwerkelijk helemaal verdwenen zou zijn. We hebben nu meer besmettingen dan in de twee voorgaande jaren samen. Goed men wordt niet zo ziek meer. Maar je kan ondanks alle vaccinaties nog goed beroerd worden.

Wat wil je verder nog meer? Dat die idiote oorlog in Oekraïne onmiddellijk stopt. Wat een waanzin, wat een vernielingen, wat een menselijk leed. En dat alles totaal voor niets. Er valt niets te winnen. Er zijn alleen maar verliezers. In Oekraïne maar ook in Rusland. Ik kan me niet voorstellen dat die dienstplichtige jonge Russische soldaten voor hun plezier steden verrot schieten. En zelfs het leven laten om “hun land te verdedigen”. Ik zag gisteren op de Hoogwerfsingel een groepje vrouwen en kinderen lopen, Oekraïners, geen mannen natuurlijk. De kinderen spelend met elkaar. Ook verliezers, ver weg van hun land, hun vertrouwde omgeving, hun school, hun huis. Met trauma’s tussen de oren waar ze nog jaren last van hebben.

Wat wil je nog meer? Als laatste. Weliswaar niet in verhouding tot wat anderen mee maken, de energiecrisis en dreigende economische recessie, dat dat verdwijnt. Voedselbanken krijgen het alweer drukker. De onderlaag van de bevolking zet de verwarming niet meer aan, het is niet meer te betalen. Boodschappen worden duurder en duurder. En ook alle andere artikelen. Voor alles is energie nodig, alles moet vervoerd worden. Het zullen weer de “luxe” dingen zijn die men als eerste zal laten schieten. Het restaurant, de bios of het theater. Dat dure pretpark, de dierentuin. Zij zullen het als eerste gaan voelen, en dat na twee bijzonder zware jaren. Even tanken? Dat kost nu het dubbele in vergelijking tot vorig jaar. En wat doet onze regering? Men maakt ons blij met een accijnsverlaging op brandstof. Toch wel 17 cent voor de benzine en 11 voor de diesel. Wauw, hoi, daar zitten we op te wachten! Dan wordt het toch wel rond € 2,00 voor een litertje diesel. Vorig jaar was het slechts € 1,20.

Maar we mogen niet klagen, het was schitterend weer en dat kost nog net zoveel als vorig jaar of 50 jaar geleden. Niets! Wat wil je nog meer?

Fred Lorsheijd

Uit de krant