Afbeelding
column

Stemmen

Column 54 keer gelezen

Stemmen, die kan je horen van de mensen om je heen. In een gesprek, een lied. Via radio of tv, en natuurlijk tegenwoordig via de computer, mobiel, tablet of iPad. Het is goed dat er stemmen zijn. Het geeft je de mogelijkheid je mening te verkondigen of om een mening van anderen aan te horen. Het verbreed je blik op de wereld. Niet altijd is dit gunstig. Kijk of liever luister naar de onzin die de Russische staatomroep de wereld in slingert. Daar wordt je niet vrolijk van. En dat terwijl alle andere media het zwijgen zijn opgelegd is dit de enige informatie die men krijgt.

Er zijn ook mensen die stemmen horen, maar dan in hun hoofd. Stemmen die een ander niet hoort maar voor hun echt aanwezig zijn. Dat kan ook zeer ernstig zijn als deze stemmen een negatieve klank hebben. Gelukkig is daar tegenwoordig wel wat aan te doen en zijn er organisaties die je leren er mee om te gaan. En er waren zat heel bekende mensen die ook stemmen hoorden zoals Jeanne d’Arc, Albert Einstein, Mahatma Gandi, Martin Luther King, Vincent van Gogh en John Lennon. Allemaal mensen die wat betekend hebben. Hoewel toch een slecht voorbeeld? Met een aantal is het eigenlijk, zij het niet door eigen toedoen, best wel slecht afgelopen. Mocht je stemmen horen en er last van hebben, kijk eens op de website van stichting weerklank. Daar vind je info over organisaties en mensen die kunnen helpen.

Stemmen, daar gaat het deze week ook over. Niet zo zeer geluid maar stemmen als op een partij, een persoon. Nu moet die partij of persoon wel eerst zijn stem hebben laten horen, zijn mening verkondigd of zijn plannen bekend gemaakt hebben. En luister daar dan eens goed naar. Naar al die verschillende meningen en plannen. Weeg eens af wat je belangrijk vind. En maak dan een keuze. Het zijn “maar” gemeenteraad verkiezingen. Maar zeker zo belangrijk, want het gaat om de directe leefomgeving. Over de bomen in de straat, dat speeltuintje, de lege winkels in het centrum. Over onderwijs en zorg voor de mensen om je heen. Zaken die je direct raken en ook is het een graadmeter voor de landelijke politiek. Ben je het niet eens met de regering? Stem dan niet op de partijen die er in zitten. Hoe dan ook ga stemmen, laat je stem horen!

Fred Lorsheijd

Uit de krant