Afbeelding
column

Zonnige zondag

Column 32 keer gelezen

Het wordt weer voorjaar, de 1e zondag in maart is het prachtig weer. Zonnig en al redelijk warm als je uit de wind blijft. De krokussen en narcissen schieten de grond uit. Heerlijk om te gaan fietsen of stuk te gaan lopen. Je merkt het aan iedereen om je heen, men is de winter zat en snakt naar zon.

Een heel verschil met beelden uit het oosten die we zien op TV. Sneeuw op een koude havenstad. Mensen met dikke jassen in de rij om zo snel mogelijk uit de voeten te komen. Er werd gesproken over een humanitaire corridor, een staakt het vuren pauze. Maar ondertussen wordt door de Russen gewoon geschoten. Houden deze zich niet aan de afspraken. Niet gek natuurlijk, zij zijn degenen die deze ellende begonnen zijn. Onder rare valse voorwendselen, aangevoerd door een compleet doorgedraaide aanvoerder. Een Russische führer.

Hoe gek kan iemand zijn en hoe gek laten mensen zich maken dat ze bevelen opvolgen. Zelfs als deze tegen de menselijkheid ingaan. Daar staat je verstand bij stil. Het zet je aan het denken. Wat te doen als zoiets hier zou voorkomen? Bommen en granaten op onze havenstad. Wat doe je dan? Vluchten met vrouw en kinderen. En waar naar toe? Als men zelfs al op een kerncentrale gaat schieten. Iedereen weet wat dat voor gevolgen kan hebben. We hebben de tsunami ramp in Japan nog fris voor ogen. En Tsjernobyl is ook nog niet zo lang geleden. De radioactieve neerslag kwam toen tot in Wales terecht.

En dan hoor je ook nog tussen alles door dat een grote groep klimaatwetenschappers een rapport heeft uit gebracht. Een schrikbarend rapport. Als we niet snel ons gedrag gaan veranderen hebben we geen oorlog meer nodig. Gaat onze leefomgeving, onze wereld vanzelf wel naar de knoppen. Daar hoeven we niets voor te doen alleen doorgaan zoals we nu al doen. Eerlijk gezegd weet ik niet wat erger is. Deze oorlog kan gewoon door de juiste mensen met gezond verstand gestopt worden.

Die klimaatramp is net een hele zware vrachtwagen die op volle snelheid rijdt, maar dan een zonder remmen. Abrupt stoppen gaat niet, hoogstens heel snel het gas loslaten en hopen dat de snelheid dan afneemt. Wat een rare tijd zijn we in terecht gekomen. Toch fijn dat we in ieder geval een zonnige zondag gehad hebben, die neemt niemand ons nog af.

Fred Lorsheijd

Uit de krant