Afbeelding
column

De storm

Column 142 keer gelezen

18-02-22 zal bij veel mensen in de herinnering blijven als dé dag van de storm. Code rood, windkracht 10, windstoten tot 140 km/uur. Extreem weer. Het was niet de eerste keer, er zijn de laatste 20 tot 30 jaar meer van dit soort stormen geweest. Ik weet nog hele bossen die plat gingen, niet alleen hier ook in Engeland en Duitsland. Wij waren zo’n 25 jaar geleden in Engeland op wijnstudiereis bij Denbies. Destijds de grootste wijngaard daar met ca 120 ha, écht groot. Die hadden het jaar ervoor ook zo’n storm gehad en er was een enorme eik omgewaaid. Ze hadden daar houten wijnvaten van laten maken om hun wijn te laten rijpen. Dan brengt die boom wat op en het is real English! Jammer, de wijn was niet te drinken, te veel houtsmaak. Maar je herinnert je het wel!

Nu hadden wij deze storm en heb ik zelf een wijngaard. We zijn vroeg gestopt met werken; het werd echt gevaarlijk. Ook bij ons zijn bomen omgewaaid. Populieren, je heb er totaal niets aan voor de wijn. Lawaaibomenhout, breekt als een luciferhoutje, je weet nooit welke boom omgaat. Waaibomenhout omdat het zomaar afbreekt en lawaai omdat het ongelofelijke herrie maakt, de wind door de takken. Er staan er veel rond de gaard en het lag bezaaid met takken, Soms als boomstammen zo dik. Maar die omgewaaide bomen, twee ervan zijn op ons onderkomen terecht gekomen. Dwars over het gebouw, recht over de keuken. Dakplaten verkreukeld als krantenpapier. Wat een ravage. Gelukkig alleen materiële schade, geen letsel aan mensen of onze dieren.

Dus opruimen de volgende dag, bomen in stukken zagen, takken verwijderen. Keuken leegruimen zodat we alles weer kunnen opbouwen. Geeft een hoop werk en heel veel kosten. Komt natuurlijk echt niet uit na twee rampzalige corona jaren. De spaarpot was al tot op de bodem leeg, zelfs de bodem was al verdwenen. Vlak voor het seizoen nog zoveel extra werk, daar zit je niet op te wachten. Maar het klinkt misschien gek, op een of andere vreemde manier geeft het weer energie. Iedereen gaat er gelijk tegen aan, komt met ideeën hoe het beter kan nu we toch weer moeten bouwen. Het was een storm die wij niet zullen vergeten. Maar ik hoop er nooit meer zo een mee te maken.

Uit de krant