Afbeelding
column

Natuur? Natuurlijk niet!

Column 51 keer gelezen

Wat fijn is aan de winter? Dat het half februari weer tot 6 uur licht is en het eind weer in zicht is. Bijna maart, sneeuwklokjes zonder sneeuw, krokussen, op een zonnige dag vogeltjes horen fluiten. Dan zijn er nog vogels over. De polder ligt ondertussen vol zwanen en uit de lucht gevallen ganzen. Het viel op dat er dit jaar veel minder ganzen in de polder zitten. Vroeger zat het helemaal vol, vloog rond half 6 het hele spul over Zuidland naar het Spui en Haringvliet. Je wist precies hoe laat het was en moest snel naar binnen. Die beesten eten veel gras en moeten dat onderweg ook weer kwijt. Overal grote groene kwakken.

Mooi hé die natuur? Wij hebben een natuurpaadje aangelegd en zijn daar al een paar jaar terug mee gestart. We hebben toen wilgen geplant langs de waterkant. Het waren mooie stevige bomen geworden. We hadden echter geen rekening gehouden met Ed en Willem B, (geen familie van Ali B en Marco B) bevers dus. Die blijken verzot op wilgenbast om te eten en het hout om de tanden scherp te houden. Drie bomen plat op 60 cm hoogte. Ze lopen wel weer uit en worden dan een soort bonsai knotwilgen. Het stukje waar ze staan is nu wilgenhakhout bosje geworden. De stammen die afgekapt zijn door Willem, of Ed, hebben we de grond ingestoken. Die wortelen en groeien wel weer uit. Een soort natuurlijke recycling. Als Ed en Willem nu maar niet gaan denken “wijnen, wijnen, wijnen” en van onze druiven afblijven dan valt het nog mee.

De natuur verandert, zo hoorde ik dat honden niet meer uit mogen op de Veluwe. Een paar veeboeren had hierover geklaagd vanwege de stikstof uitstoot. Begrijpelijk want hun dieren mogen ook maar bitter weinig uitstoten. Door stikstof gaan bepaalde planten in natuurgebieden harder groeien waardoor andere planten minder kans krijgen. Zo bestaat de kans dat er plantensoorten gaan verdwijnen. Dat willen we natuurlijk niet. In Nederland willen we alleen “aangeharkte” natuur op een plaats die wij daarvoor aanwijzen. En dan praten we over natuurontwikkeling. Natuurlijk niet! Wij bepalen hoe die natuur er uit moet zien en wat er mag staan. Is dat natuur of een soort verwilderd stadspark zoals het Mallebos? Ach alles beter dan niets en je kan er straks weer fijn wandelen en fietsen!

Fred Lorsheijd

Uit de krant