Afbeelding
column

Een nieuw jaar

Column 305 keer gelezen

Een vaste gebeurtenis ieder jaar is dat er aan het eind een nieuw jaar begint. Steevast, of je het leuk vindt of niet. Waarom we dat nu juist op 31 december vieren? Had op ieder moment in het jaar kunnen zijn. Zal niet zijn omdat we vanaf deze datum weer langere dagen gaan krijgen, want dat is al op 21 december. Of omdat we net de Kerst achter de rug hebben, dan hadden we het net zo goed na de Pasen of Pinksteren kunnen plannen. Hoewel dat veel lastiger is, want Kerst is altijd op een vaste datum, Pasen en Pinksteren vallen ieder jaar op een andere datum. De Scytische monnik Dionysius Exiguus heeft in het jaar 525 de eerste kalender in elkaar geknutseld als hulpmiddel bij het opstellen van zijn paastabel. Ooit heeft iemand echter bepaald dat het jaar op 1 januari start en eindigt op 31 december. En waarom de 1e januari dan 10 dagen na de kortste dag moet zijn? Zal iets met het geloof te maken hebben of met of ja, zeg het maar. Niemand weet het precies.

Eigenlijk begint iedere dag weer een nieuwe dag, maar ook een nieuwe week, maand en jaar!

Gelukkig hoeven we dat niet iedere dag te vieren met vuurwerk, oliebollen en mousserende wijn. Dan zou de lol er ook snel af zijn. We hoeven dan ook niet iedere keer alle mensen te zien die belangrijk waren dat jaar of overleden zijn, of prijzen gewonnen hebben. Want dat is eigenlijk ook niet netjes ten opzichte van anderen die zijn overleden, of iets gedaan hebben dat juist voor of de mensen om hun heen belangrijk was.

Je moet nu eenmaal dingen afsluiten en die oud en nieuw viering is daar ideaal voor geschikt. Ook om mooie nieuwe dingen voor te nemen. Harder gaan werken, of juist veel minder. Vrijwilliger te worden, te stoppen met te veel eten, roken, drinken, ruzie zoeken. Een nieuwe hobby zoeken, eindelijk dat boek te gaan schrijven, een bouwwerk van luciferhoutjes te maken. Zo gek kan je het niet verzinnen.

Als je ouder wordt besef je wel dat het snel gaat. Dat iedere dag een cadeau is want het kan best wel eens de laatste zijn. Dan sta jij misschien in dat lijstje van “uit het leven”. En wat hebben die goede voornemens dan nog voor zin? Dus leef iedere dag alsof het de laatste is. Wees goed voor iedereen om je heen, voor dieren, voor de wereld. Wees niet zuinig met je geld. Je kan het niet meenemen op de laatste dag. Maar vooral zorg ervoor dat je geen spijt hebt dat je iets niet gedaan hebt dat je nog had willen doen. Want dan is het te laat. Een goed voornemen, vier het leven iedere dag!

Een heel goed, gezond jaar!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant