Afbeelding
column

Gedichtjes

Column 281 keer gelezen

We hebben ze weer achter de rug, de gedichten van Ssinterklaas. Dat je een surprise moest maken is tot daar aan toe, maar waarom een gedicht?

Volgens een deskundige stamt het 1e gedicht uit 1647, volgens een andere kenner pas uit 1810. Toen moest men zelf aan de bak. Nu hebben we computer, tablet en mobiel die ons helpen met het vinden van rijnwoorden. Toch is het voor veel mensen nog steeds een crime. Ik schrijf voor mijn vrouw in deze tijd altijd een gedicht over het afgelopen jaar. Over wat goed ging, wat niet. Hoogtepunten en diepe dalen. Ongelofelijk hoe snel je dan een A4tje vol hebt.

Voor haar zoon schrijf ik dan ook even wat. Hij heeft een zware tijd achter de rug en krabbelt langzaam weer op. Daar kan je mooi over schrijven en wat advies in weg moffelen. Hij zei me “je praat altijd maar weinig maar je schudt zo een gedicht of een stukje tekst voor de krant uit je mouw”. Tja het zal wel. Ik antwoordde: “Zij die veel praten zeggen soms erg weinig, zij die weinig praten zeggen des te meer.” Wat een filosofische wijsheid, of is het onzin gezwam?

Over zwammen gesproken, het is opvallend hoeveel zwammen je ziet op de wortels van bomen. Vooral bij oudere populieren en abelen. Slecht teken, die bomen gaan het niet redden! De natuur ruimt zelf wel alle oude en versleten zaken op. Wij kunnen wel denken dat we alles naar onze hand kunnen zetten, vroeger of later lukt dat niet meer. Valt een oude boom gewoon om. Gaan dieren gewoon dood en krijgen mensen last van vreemde virussen die niet meer te stoppen zijn.

Ho, nu kom ik weer op de huidige crisis terecht en daar wilde ik nu juist eens niets over schrijven. Daar is al te veel over gepraat en vaak te weinig over gezegd. Ik denk wel eens dat men met veel praten de waarheid probeert te verbergen. Misschien moeten Hugo en Mark komende keer hun verhaal eens op 1 A4tje zetten of op rijm. Dan moeten ze wel nadenken en tot de kern komen. Is die persco wellicht ook een stuk minder saai. Dus: doe de mensen een plezier, zet je verhaal op 1 A4, daarna snel een glaasje bier. Mag ook wijn zijn, maar dat rijmt niet.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant