Afbeelding
column

Klaproos

Column 60 keer gelezen

Komt zomaar in me op, rare gedachte in deze tijd. Meer iets voor de zomer, lange dagen, warme avonden. Lekker in je overhemd buiten tot laat. Gele graanvelden, koeien in de wei en klaprozen langs het veld en in de berm.

Dit is de periode van de kerstster, die rare plant met knalrode bladeren. Heeft geen zier met kerst te maken. We zien blijkbaar in koude donkere dagen graag warme rode kleuren. Sint en de Kerstman hebben tenslotte ook beiden een rood pak aan.

Overal worden lichtjes opgehangen, kerstbomen verschijnen al in november. Tuincentra weten niet hoe snel ze alles in kerstsfeer moeten brengen. Vroeger gingen we met bussen vol naar kerstmarkten in ons buurland, rode glühwein drinken. Wat een bocht was dat vaak, warm, zoet en vol kruiden, maar de wijn was bagger. Tja dat was vroeger. Nu moeten we het doen met de kerstmarkten thuis. Veel minder sfeervol, gewoon marktkramen, niet van die leuke houten huisjes. De zelfde rimram die je op een zomerse braderie vindt. Hier en daar glühwein, soms nog slechter als wat men in Duitsland verkoopt. Dan ook nog ruim afstand houden, met een beetje pech mondkapje op en waarschijnlijk alles om 5 uur dicht!

Wat is het toch met kerst dat we warmte, licht en gezelligheid zoeken? Komt het door die vervelende koude donkere dagen. Missen we de zon? Hebben ze in Australië toch wel mazzel. Die vieren kerst midden in de zomer, lekker bbq’en op het strand. Maar goed, maak zelf eens glühwein. Koop een goede fles rode wijn. In een pan, mik daar lekkere kruiden in (5 kruidenpoeder bijvoorbeeld) wat sinaasappelschillen, suiker naar smaak. Dan heel langzaam warm laten worden, niet koken! Je weet niet wat je proeft. Kan ook met port als je van een wat sterker drankje houdt. Misschien voor de verandering op een beschutte plaats in de tuin een vuurkorf en de bbq aan. Wordt het toch nog gezellig, je moet er zelf wat van maken! 

Bedenk, het wordt vanzelf weer warmer, vanaf half januari is het al weer langer licht. In een leuke winter kan je alweer in februari buiten op het terras van de zon genieten en in maart staat er alweer van alles in bloei als voorbode voor de zomer.

Hoe het ook zij. Ik ga komend voorjaar rode klaprozen zaaien, heel veel.

Uit de krant