Afbeelding
column

Corona, Coro….nee!

Column 319 keer gelezen

Ik schrijf dit een dag voor de persco en ben de corona ellende zat. Die mondkapjes, geen handen geven, thuis werken, max 4 bezoekers thuis en iedere vrouw die je kent niet zoenen. Hoewel ik dat laatste niet altijd zo heel erg vind. En thuis werken is voor een wijngaardenier niet haalbaar. Wat ik vooral erg vind, is die voortdurende onzekerheid. Hoelang gaat deze lockdown weer duren, 3 of 6 weken? Of toch weer veel langer. Blijft het hierbij of komt er nog veel meer ellende op ons af.

Oh ja, ventileren, ramen open ‘s ochtends, prima natuurlijk frisse lucht. Tegelijkertijd stijgen de energieprijzen de pan uit en wordt gevraagd zo min mogelijk te stoken vanwege het klimaat. Dan doe je in deze koude tijd die ramen toch weer heel snel dicht. Tegenstrijdig, wat is nu belangrijker, corona krijgen, of een vliegende longontsteking en het klimaat verzieken.

Je zal maar een horeca bedrijf hebben, ga je mooi de tweede zware winter tegemoet. De steunmaatregelen bleken deels lapmiddelen, veel moet worden terug betaald over een periode van 6 jaar. Lekker de komende 6 jaar je winst inleveren. Dat geeft onzekerheid in de gezinnen van de ondernemers! Stress, ga je het wel redden? De spaarpotten zijn echt nog niet vol na afgelopen zomer. En dan heb ik het nog niet over vele andere bedrijfstakken die er opnieuw veel last van krijgen. Terwijl supermarkten gewoon door kunnen draaien. Kleine winkeltjes eerder dicht? Mooi nog meer klanten voor de super. Die 15% extra “Jumbo” omzet van afgelopen jaar hebben we met z’n allen bijeen gebracht. Ten koste van de kleintjes die we ook nog eens mogen steunen via belastinggeld. Dat is dubbel betalen, dure boodschappen dus.

Gaan we corona er onder te krijgen? Nee echt niet! Dit virus past zich sneller aan dan wij kunnen reageren. Heeft in korte tijd al meerdere varianten. Doet dingen in ons lichaam die we niet verwachten. Gaat niet weg zolang we alleen maar rijke landen vaccineren en arme landen links laten liggen. Mensen in Afrika mogen wel creperen. Daar komen straks de nieuwe gevaarlijke varianten vandaan!
Ik weet ook geen oplossing, geen uitweg uit de ellende. Wereldwijde verdeling van vaccins en die produceren tegen kostprijs zou een goede stap zijn. Dan blijft het betaalbaar voor iedereen. Gaan we met z’n allen voor coro-nee!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant