Afbeelding
column

Vuurwerk

Column 532 keer gelezen

Het is weer zo ver, blaadjes vallen, wintertijd en weer snel donker. Dan gaan sommige weer raar reageren. Er zijn er die worden depressief, kruipen bang in huis weg. Anderen worden agressief, gaan om hun angst te verbergen herrie maken, steken vuurwerk af.

Helaas gebeurt dat eigenlijk het hele jaar door. In voorjaar, zomer en herfst grote knallen, liefst in de buurt van flatgebouwen, dan knalt het nog harder! Niet de hele avond, zoals op oudejaarsavond, maar genoeg om je een ongeluk te schrikken. Mijn hond is doodsbang voor die herrie, hij is een vrijbuiter, gaat overal op af, vind alles leuk. Maar harde knallen en die dingen die zo piepend fluiten vindt hij vreselijk.

In november ontbranden ook de traditionele jaarlijkse discussies. Over onze nationale held Sint en zijn medewerkers. Welke kleur die moeten hebben. Zwart? oké dat heeft al afgedaan. Grijs blijkt ook een discrimineerde kleur te zijn. Nog niet lang geleden waren 50 kleuren grijs nog erg populair. Dan zal roze ook niet goed zijn, vervelend voor de lhbt gemeenschap (ik vergeet vast een paar letters). Of blauw? Dan hebben we wel eindelijk meer blauw op straat. Geel? Niet leuk voor de paus en past meer bij Pasen.

En dan de eindeloze discussie over vuurwerk, mag dat of verbieden we het? In 2020 mocht het niet vanwege corona, toch iets goeds in de ellende. Hielp dat verbod? Helemaal niet, het was nog een takkenherrie tot laat in de nacht. Het OMT had dit jaar wat betreft vuurwerk geen advies gegeven dus H&M (geen kleding! Het duo Hugo en Mark) deden geen uitspraak, De burgemeesters moeten het maar zelf uitzoeken.

Dan komen de idioten weer tot leven, nee niet H&M, die zitten thuis waarschijnlijk depressief te zijn. De voetbalmalloten, de wappies, diegenen die graag de boel vernielen. Vuurwerk voor, tijdens en na de wedstrijden, Zie Berlijn, de ellende die ze daar schopten. Om maar niet te praten over het creatieve schilderwerk op de muur. Kost de club kapitalen aan boetes en die zijn al bijna failliet. Dan vindt men het ook nog eens nodig het centrum van hun stad te verbouwen. Daar staat je verstand bij stil, alsof onze oosterburen dat jaren geleden al niet grondig gedaan hebben.

Gelukkig is dat verbod toch gekomen. Is het de vraag of vuurwerk de komende jaren verboden moet worden?

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant